Mainos

Suomalaiset asiantuntijat taas Kosovoon

Kosovon joukkomurhia selvittämään pyydetty suomalainen tutkijaryhmä on aloittanut Kosovon-matkansa valmistelut. EU:n valtuutuksilla ja rahoituksella työskentelevä suomalainen, noin 15-henkinen asiantuntijaryhmä matkaa Kosovoon marraskuun puoliväliin mennessä.

Ryhmää johtaa hammaslääketieteen tohtori Helena Ranta. Tutkimustyötä valmistelleen viisihenkisen ryhmän viimeiset jäsenet palasivat Kosovosta pyhäinpäivän yönä. Kymmenen Jugoslaviassa viettämänsä päivän aikana ryhmä muun muassa neuvotteli kolmeen otteeseen Jugoslavian edustajien kanssa ja kävi viidellä joukkohaudalla.

Suomalaiset tulevat tutkimaan Kosovossa useita muitakin joukkohautoja kuin ne viisi, joissa työryhmä nyt kävi. Ranta ei voinut vielä kertoa tutkimuspaikkojen määrää eikä nimiä, sillä Suomen EU-kumppanit saavat tietää nimet vasta huomenna.
-Tavallaanhan ne ovat kaikkien tiedossa. Ne ovat hyvin arvattavissa olevat kohteet.

Rannan mukaan matka sujui odotettua paremmin, vaikka ongelmia on ja niitä tulee olemaan. Ranta uskoi, että serbien kanssa joudutaan vielä kovaan kädenvääntöön siitä, saadaanko suomalaisten tutkimuksen tulokset julkaista. Suomalainen tutkimusryhmä kerää tutkimuspaikoilta kaiken mahdollisen tiedon. Myöhemmässä vaiheessa muut EU-maat voisivat halutessaan lähettää Kosovoon omia asiantuntijatarkkailijoitaan, mutta työn tekevät ja siitä vastaavat suomalaiset.

Suomalaisryhmän jäsenet ovat oikeuslääkäreitä, oikeushammaslääkäreitä, teknisiä tutkijoita, ruumiinavausavustajia ja röntgenasiantuntijoita. Tutkimusten alkuvaiheessa ryhmässä on lisäksi räjähdysaineasiantuntija.
-Kaikki asiantuntijat on jo tiedossa. Enää on kyse siitä, miten työt rytmitetään heidän omien töidensä kanssa, koska kaikillahan on tietysti omat työnsä. Ranta lisää, että ryhmän jäsenten on ollut helppo saada virkavapaata, sillä työ koetaan tärkeäksi ja sitä arvostetaan.

Suomalaiset tekivät vastaavaa tutkimustyötä kaksi vuotta sitten Bosniassa. Suomalaiset pitävät EU:n Kosovon-tutkimuspyyntöä kiitoksena hyvin tehdystä työstä Bosniassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.