Mainos

Suomalaiset arvioivat juomisensa alakanttiin

Stakesin kysely kertoo alkoholiin liittyvien terveysongelmien lisääntymisestä. Raitis elämäntapa näyttää kuitenkin kasvattaneen suosiota etenkin nuorten miesten keskuudessa.

Suomalaiset ovat lisänneet alkoholin kulutustaan ilmeisesti huomaamattaan. Tai sitten suurkuluttajat juovat yhä enemmän toistenkin edestä. Stakesin tutkimuksen mukaan kansalaiset itse kuvittelevat juovansa saman verran kuin kolme vuotta sitten, mutta samanaikaisesti alkoholin myynti on reilusti kasvanut. Myös alkoholin aiheuttamat terveyshaitat ovat kansalaisten omien kokemusten mukaan kasvaneet merkittävästi.

Toisaalta myös myös raittius on yleistynyt huomattavasti, ja erityisesti raitis elämäntapa näyttää saavuttaneen suosiota nuorten miesten keskuudessa. Tutkimuksen mukaan Suomessa olisi ollut viime vuonna noin satatuhatta raitista enemmän kuin kolme vuotta aiemmin. Nuorimmassa eli 15-29-vuotiaiden ikäryhmässä raittiiden osuus kaksinkertaistui kolmen vuoden takaisesta seitsemästä prosentista viime vuoden 14 prosenttiin.

Stakes selvitti alkoholin hinnanalennuksen vaikutuksia kulutukseen ja haittoihin. Kysely lähetettiin vuoden 2003 syksyllä 4000:lle 15-69-vuotiaalle. Vastausprosentti oli 60. Viime vuoden syksyllä kysely lähetettiin 5500 suomalaiselle, joista 54 prosenttia vastasi.

Vanhempien miesten vaikea hallita juomistaan

Tutkimuksen mukaan sekä miehet että naiset ovat kokeneet aiempaa enemmän alkoholin aiheuttamia terveysongelmia. Erityisesti terveyshaitat ovat lisääntyneet iäkkäimpien eli 50-69-vuotiaiden ikäryhmässä.

Iäkkäämmät miehet kokivat aiempaa vaikeammaksi hallita omaa juomistaan. Myös rajun humalan seuraukset, kuten riidat tai tehtävien laiminlyönnit yleistyivät. Tutkijoiden mukaan tutkimus vahvistaa entisestään käsitystä, että hintojen laskun kielteiset vaikutukset ovat purreet eniten vanhempiin ikäluokkiin.

Vanhimmat miehet joivat myös aiempaa tiheämmin. Heistä jo 19 prosenttia ilmoitti juovansa alkoholia vähintään neljä kertaa viikossa, kun kolme vuotta sitten näin tiheään tahtiin joi 12 prosenttia ikäluokasta. Alkoholin hinnanalennus näyttää lisänneen kulutusta ainakin suurkuluttajien keskuudessa.

Alkoholin käyttöön liittyvät haittakokemukset ovat tutkimuksen mukaan lisääntyneet kuitenkin koko väestössä. Tutkijat ennustavatkin alkoholihaittojen lisääntyvän entisestään, jos kulutus pysyy nykytasolla. Reippaampi juominen alkaa näkyä haittoina myös niillä, joilla ongelmajuominen alkoi vasta hintojen laskun jälkeen.

Raittiiden määrä kasvanut reippaasti

Jo toissa vuonna tutkijat havaitsivat merkkejä myös raittiuden yleistymisestä, ja viime vuoden kysely vahvisti tätä suuntausta nyt jo tilastollisestikin merkitseväksi.

Vuonna 2006 väestöstä 12 prosenttia ilmoitti, ettei ollut käyttänyt alkoholia lainkaan viimeisen 12 kuukauden aikana, kun vuonna 2003 raittiiksi ilmoittautui vain yhdeksän prosenttia. Toisin sanoen viime vuonna Suomessa olisi ollut noin satatuhatta raitista enemmän kuin vuonna 2003.

Viime vuonna miehistä joka kymmenes ja naisista 13 prosenttia ilmoittautui raittiiksi. Raittiiden osuus kasvoi kaikissa ikäryhmissä, lukuun ottamatta naisten vanhinta ikäryhmää. Vahvimmin raittiuden suuntaan näyttävät pyrkivät nuoret miehet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.