Mainos

Suomalaisesta tulee kaikkien maailman meteorologien pomo

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on valittu Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeriksi 1.1.2016 alkaen.

Taalaksesta tulee näin ikään kuin kaikkien maailman meteorologien esimies.

- Petteri Taalaksen valinta YK-järjestön pääsihteerin tehtävään on merkittävä saavutus Suomelle. Se on osoitus suomalaisen huippuosaamisen kansainvälisestä arvostuksesta sekä Ilmatieteen laitoksen pitkäjänteisestä ja korkeatasoisesta kansainvälisestä ja kansallisesta työstä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner

-  Suomalaisen pääsihteerin valinta tuo Suomelle kansainvälistä näkyvyyttä ja lisää painoarvoamme YK:ssa. Se avaa uuden mahdollisuuden vaikuttaa WMO:n toimintaan. Valinnasta on myös hyötyä Suomen ilmasto-, vesi- ja säätoimialojen yrityksille, tutkimus- ja kehitystoiminnalle ja viranomaisille, sanoo ulkoministeri Timo Soini.

"Sään ääri-ilmiöt koskettavat kaikkia"

- Olen hyvin iloinen valinnastani. Se on mielestäni tunnustus aktiivisesta kansainvälisestä yhteistyöstä, jota olemme tehneet pitkäjänteisesti meteorologian alalla, Petteri Taalas sanoo.

 – Tavoitteeni pääsihteerinä on kehittää WMO:n toimintaa siten, että se vastaa yhä paremmin jäsenmaiden tarpeisiin ja tukee kansallisia ilmatieteen laitoksia niiden työssään. Kansalliset ilmatieteen laitokset toimivat yhä haastavammassa toimintaympäristössä, jossa globaalit ilmiöt kuten ilmastonmuutos tai sään ääri-ilmiöihin liittyvät varautumistarpeet koskettavat kaikkia.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteerin vaali käytiin WMO:n yleiskokouksessa Genevessä tänään. Äänestyksessä annettiin 154 ääntä, joista Petteri Taalas sai 117. Valintaan edellytettiin kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Pääsihteerin vaalissa oli ehdokkaat Etelä-Afrikasta, Intiasta, Venäjältä ja Suomesta.

WMO kehittelee ennakkovaroitusjärjestelmiä

Vuonna 1950 perustettu Maailman ilmatieteen järjestö WMO on YK:n sää-, vesi- ja ilmastoalan erityisjärjestö. WMO:ssa on 191 jäsentä. Suomi on ollut WMO:n jäsen sen perustamisesta lähtien. WMO:lla on keskeinen rooli mm. globaalin säähavaintoverkoston sekä luonnonkatastrofien ennakkovaroitusjärjestelmien kehittämisessä, ilmastonmuutos- ja ilmansaastekysymyksissä, uusituvassa energiassa sekä vesivarojen hallinnassa. WMO on myös merkittävä toimija arktisen alueen kysymyksissä. 

Pääsihteeri johtaa WMO:n Genevessä sijaitsevaa sihteeristöä.

Petteri Taalas on toiminut Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana vuodesta 2002 alkaen lukuun ottamatta vuosia 2005 – 2007, jolloin hän työskenteli WMO:ssa Genevessä osastojohtajana. Hän on myös Suomen pysyvä edustaja WMO:ssa sekä sen hallintoneuvoston jäsen ajalla 2008 - 2015.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.