Suomalaisesta keksinnöstä syntynyt kansainvälinen buumi – harrastajia jo 15 miljoonaa

Sauvakävely veti ihmiset Paloheinään 2:00

Se alkoi hiihtäjien harjoituksista jo viime vuosisadan puolivälissä. Nykyään se on monen kuntoilijan arkipäivää muun muassa Japanissa. 

Vuoden 1988 alussa urheilun monitoimimies Tahko Pihkala sai syntymäpäivälahjaksi patsaan olympiastadionin yhteyteen. Idea oli, että jokainen vieras saapuisi paljastustilaisuuteen hiihtäen. Oli vain yksi ongelma. Lunta ei ollut.

– Minulla oli autossa mukana sauvoja ja sanoin, että hiihdetään kuitenkin, mutta hiihdetään paikalle ilman suksia, kertoo liikuntaneuvos Tuomo Jantunen.

"Kasvuvauhti suunnaton"

50 hengen tempaus oli sauvakävelyn menestyksen siemen. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut liki kymmeneen vuoteen. Sitten vuonna 1997 elokuussa Helsingin Paloheinässä tapahtui. 

– Ensimmäiset sauvakävelijät lähtivät tuolloin maastoon. Se kasvuvauhti oli aivan suunnaton. Väkeä tuli joka päivä enemmän ja enemmän. Siitä se buumi alkoi, jatkaa Jantunen.

Ensimmäiset kävelysauvat alkoivat kehittyä juuri silloin. Exel-yhtiön Taisto Manninen ryhtyi kehittämään uuteen kuntoilulajiin sopivaa sauvaa. Jantunen toimi neuvonantajana. Uutuussauvan nimeksi tuli Nordic Walker. Sen jälkeen sauvoja on kehitettyä erinäisiä. 

– Nyt sauvat ovat levinneet ympäri maailmaa. Tällä hetkellä sauvakävelijöitä on jo noin 15 miljoonaa. Esimerkiksi Japanissa on käynnissä suuri buumi. 

Suosituimpia sauvakävelymaiden joukossa ovat Suomen lisäksi Italia, Saksa ja Japani. 

–  Se on suosittua myös Tanskassa ja Pohjois-Amerikassa.

Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina Paloheinässä lenkkeili Nordic Walk -tapahtumassa noin 500 sauvakävelijää. Pisimmät kuntoilijat saapuivat aina Japanista saakka. 

Lue myös:

    Uusimmat