Suomalaisen transnaisen tapaukselle viimeinen piste

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) on tänään määrä antaa lopullinen päätöksensä suomalaisen transnaisen tapauksessa. Tuomioistuimen suuri jaosto antaa päätöksensä alkuillasta Suomen aikaa.  

Sukupuoltaan korjannut suomalainen valitti tuomioistuimeen, koska hänen ei sallittu vaihtaa henkilötunnustaan naisen henkilötunnukseksi, ellei hän muuta aiemmin naisen kanssa solmimaansa avioliittoa rekisteröidyksi parisuhteeksi tai eroa.   

Valittaja ja hänen puolisonsa vetoavat muun muassa siihen, että he haluavat pysyä naimisissa uskonnollisen vakaumuksensa takia. Rekisteröity parisuhde ei heistä myöskään tarjoaisi avioliiton veroista suojaa heille ja heidän yhteiselle lapselleen.    

Aiemmassa päätöksessään vuonna 2012 EIT linjasi, että Suomen ei tarvinnut hyväksyä valittajan parisuhdetta avioliitoksi. EIT totesi, että Suomen lain mukaan avioliitto on mahdollinen vain eri sukupuolta olevien kesken. Tuomioistuin katsoi myös, että rekisteröity parisuhde antaa samaa sukupuolta oleville pareille lähellä avioliittoa olevat oikeudet.  

Lue myös:

    Uusimmat