Mainos

Suomalaisen sähkölasku Euroopan pienimpiä

Suomalaiskodit maksavat sähköstään yhä selvästi halvempaa hintaa kuin Euroopassa keskimäärin. Tieto käy ilmi EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin tilastosta.

EU-maita on yhteensä 27, ja Suomen hinta oli kymmenenneksi halvin.

Eurostatin mukaan kotitalousasiakkaiden sähköstä maksama kokonaishinta nousi Suomessa viime vuoden jälkipuoliskolla keskimäärin 12,73 euroon sadalta kilowattitunnilta. EU:n keskiarvo oli 16,73 euroa.

Kalleinta sähkö oli Tanskassa, jossa samasta määrästä kilowattitunteja sai pulittaa peräti 27,85 euroa, ja halvinta Bulgariassa. Hinnoissa ovat mukana verot, joiden vaikutus kuluttajan sähkölaskuun vaihtelee tuntuvasti eri EU-maissa.

Teollisuus maksaa Suomessa sähköstään Euroopan neljänneksi halvinta hintaa, kertoo Eurostat.

Suomen sähkö kallistui EU:n keskitahtiin

Energiateollisuus ry:n viestintäjohtajan Jukka Kortelaisen mukaan tilasto vahvistaa, että sähkö on Suomessa yhä halpaa, ostovoimaan suhteutettuna jopa Euroopan halvinta.

Sähkön hinta on myös kehittynyt meillä kutakuinkin samaan tahtiin kuin EU:ssa keskimäärin. Viime vuoden jälkipuoliskolla kotitalouksien sähkölasku oli koko EU:ssa kallistunut vuoden takaisesta 9,6 ja Suomessa noin 10,8 prosenttia. Teollisuuden sähköstä maksama hinta oli Suomessa noussut 15 ja kaikissa EU-maissa keskimäärin 15,5 prosenttia.

Tämän vuoden puolella sähkön hinta on laskenut, kun taantuma on vähentänyt sähkön kulutusta.

Suomessa sähkön käyttö rojahti tammi-kesäkuussa peräti 9,8 prosenttia, kun viennin hyytyminen vähensi rajusti teollisuuden sähköntarvetta. Kortelaisen mukaan pudotus ei välttämättä ole ollut yhtä jyrkkää kaikissa Euroopan maissa, mutta esimerkiksi Ruotsissa sähkön käyttö on vähentynyt lähes samaan tahtiin kuin meilläkin.

Pohjoismaissa huomattava osa sähköstä tuotetaan vesivoimalla. Huonon vesitilanteen vuoksi sähkön hinnoissa on viime viikkoina ollut hieman nousupaineita.

Pitemmällä tähtäimellä hintakehityksen ratkaisee yleinen taloustilanne, eikä mikään viittaa siihen, että teollisuuden sähkönkulutus olisi syksyn aikana olennaisesti lisääntymässä.

Öljyn kallistuminen taas vaikuttaa viiveellä myös kivihiileen ja maakaasuun, mikä heijastuu päästöoikeuksien ja sähkön hintaan.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja