Suomalaisen ryijyperinteen arvostus kadonnut

Suomalaisen ryijyn kohtalo on viime aikoina ollut melkoisen tyly. Kotien perinteinen koristus on saanut väistyä arvostuksen puutteessa. Paljon korvaamatonta kulttuuria on ehtinyt kadota lopullisesti maasta, kun ulkomaiset ostajat ovat oivaltaneet vanhojen ja uudempienkin ryijyjen arvon meitä suomalaisia paremmin.

Heinolan kaupunginmuseo avaa huomenna samanaikaisesti kolme merkittävää näyttelyä. Yksi tuo nähtäväksi laajan venäläisen porsliinin yksityiskokoelman.Toinen, museolle lahjoitettu, kertoo keräilijän elämäntarinan esineittensä kautta. Kolmas nostaa takaisin kunniaan pitkään paitsiossa olleen suomalaisen ryijyn, Savosta tuodun yksityiskokoelman avulla.

- Professori Tuomas Sopanen on kerännyt jo jonkin aikaa ryijyjä. Hän kerää sekä vanhoja ryijyjä että taideryijyjä, kertoo Heinolan kaupunginmuseon johtaja Kari-Paavo Kokki.

Suomessa ryijyjen suosio on kulkenut ylä- ja alamäkeä. Aluksi ryijyt olivat käyttötavaraa, sitten hienostelua ja viime vuosikymmeninä sivuraiteella. Pölypesän maine on heijastunut myös markkinoihin.

- Vielä nykyäänkin hienoja talonpoikaisryijyjä saa hyvin kohtuullisella hinnalla. On valitettavaa, että viimeisten vuosikymmenien aikana ulkomaiset antiikkikauppiaat ovat ostaneet arvokkaita suomalaisryijyjä ja vieneet niitä maasta. Tällä tavoin ne ovat kadonneet meiltä ikuisiksi ajoiksi, valittelee Kokki.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat