Suomalaisen olympiaurheilun ikävä mysteeri alkoi selittämättömästä pistosjäljestä

Selittämätön pistosjälki johti laskimotukokseen kesällä 2022. Olympiatason kouluratsu ei ole toipunut ratsastuskuntoon.

Olympiaedustaja Henri Ruosteen tavoitteet kouluratsastuksen huippu-urheilijana ja hevosalan yrittäjänä murenivat arvoituksellisella tavalla viime vuoden heinäkuussa. Arvoltaan miljoonahevosten luokkaan kurkottanut luottoratsu Kontestro alkoi oirehtia Aachenin kilpailun jälkeen, eikä ole vieläkään toipunut laskimotukoksesta ratsastuskuntoon.

Eläinlääkäri löysi pään ja kaulan liittymäkohdasta jäljen pistoksesta, jolle ei löytynyt selitystä. Ruoste on pyrkinyt selvittämään tapausta Kansainvälisen ratsastusliiton Fein kautta, mutta tuloksetta.

– Meillä ei toistaiseksi ole minkäänlaista käsitystä, mikä injektiojäljen on aiheuttanut, kotoaan Saksan Mendenistä puhelimeen tavoitettu Ruoste kertoo.

– On vain tieto, mitä eläinlääkärit ovat sanoneet. Jollain tavalla joku neula siihen on mennyt, eikä ole kovin montaa vaihtoehtoa milloin ja missä, mutta sitä on vaikea selvittää ilman videokuvaa tai muuta näyttöä.

Olympiatavoite romahti

Kontestro oli Aachenin kilpailun vierastalleilla tarkasti valvotulla alueella, jonne pääsevät vain tapahtumaan akkreditoidut ratsastajat, hevosten omistajat, valmentajat ja hoitajat sekä alueen huoltajat ja vartijat.

– Tuollaista ei pitäisi tapahtua missään nimessä eikä missään kisoissa, Ruoste jatkaa ja muistuttaa Aachenin kilpailun kuuluvan lajin parhaiten järjestettyihin tapahtumiin.

Tapaus katkaisi EM-kisoissa kuudenneksi sijoittuneen ratsukon lupaavan kehityksen kohti Pariisin 2024 olympialaisia. Samalla Kontestron myyntiarvo romahti olemattomiin.

– Kaikki oli urheilullisesti tosi hyvällä mallilla Aachenin kilpailuun saakka, mutta sen jälkeen Kontestro ei ole ollut ollenkaan ratsastuksessa.

Ruosteen lohtuna on vain se, että hevonen voi muuten hyvin.

– Hevonen on tyytyväinen ja voi normaalisti. Se on pääasia, mutta on sääli, että tulevaisuus näyttää urheilullisesti vaikealta. Kaikki kortit on jo käännetty, ja on tehty mitä voitu.

Kontestro yllätti omistajat

Ruoste omistaa puolisonsa kanssa myyntitallin Saksassa. Liiketoiminta on mahdollistanut kilpauran.

Kontestro-ruuna oli jalostukseltaan ja sukulinjaltaan estehevonen, mutta kouluratsuna sen arvo oli kehittymässä kilpailumenestyksen mukaisesti huipputasolle eli miljoonaluokkaan.

– Ostimme (yhdessä belgialaisen sijoittajan kanssa) Kontestron olisiko ollut seitsemän vanhana, Ruoste muistelee.

– Emme ostaneet hevosta siinä mielessä, että siitä tulee kansainvälisen tason gp-hevonen, mutta kaikki meni yli odotusten.

Kukaan ei osannut ennustaa Kontestron kehitystä.

– Se oli yksi monien joukossa, joita kävimme sinä vuonna katsomassa. Kehitystä alkoi tapahtua puolentoista vuoden aikana kaupan jälkeen ja kehitys jatkui. Siitä tuli hevonen, jonka kanssa menestyin parhaiten, vaikkei se ole tyypillinen kouluratsastushevonen, Ruoste arvioi.

– Kontestrolla on hyvä tasapaino ja voimaa, jonka ansiosta se pystyi muuttamaan liikerataa ja -mekaniikkaa. Hevonen on ollut minulle ainutlaatuisen tärkeä urheilumenestyksen, luonteen ja molemminpuolisen luottamuksen takia.

Ori palasi varhaiseläkkeeltä

Luotto Kontestroon johti Ruosteen kilpauran toiseen takaiskuun. Alkuvuodesta hän ei vielä käsittänyt, ettei Kontestro toivu kilpailukuntoon ja päätyi myymään lupaavan Superiore-ruunan.

– Urheilullisesti se kauppa olisi pitänyt jättää tekemättä, mutta taloudellisesti ei, Ruoste avaa hevosalan ammattilaisuutta.

– Superiore oli yksi parhaista hevosista, mikä minulla on ikinä ollut. Se antoi niin hienon tunteen satulaan.

Taloudellisten tekijöiden lisäksi kauppaa puolsi sopiva koti.

– Olisi ollut taloudellisesti mahdotonta tai tyhmää sanoa ei, mutta ei se ollut pelkästään rahasta kiinni. Kaikki muukin, kuten ratsastaja ja valmentaja täsmäsivät siinä yhtälössä.

Nyt Ruoste kilpailee 15-vuotiaalla Campari-ruunalla, joka ennätti olla tovin varhaiseläkkeellä kahden jalkaleikkauksen jäljiltä.

– Hevonen oli pari vuotta laitumella kesät ja talvet, mutta aika tarkkaan vuosi sitten se tuli laitumelta sisään, aloitti työt satulan alla ja alkoi liikkua puhtaasti ilman mitään ongelmaa.

Ruoste vie hevosta silti äärivarovaisesti sen historian takia.

– Campari on maailmanluokan hevonen ja pystyy varmasti yli 75 prosentin tulokseen onnistuessaan, mutta se ei ole aivan sellaisessa treenissä kuin olisi toivottavaa. Hevosen hyvinvointia katsotaan ja kuunnellaan koko ajan.

Myös Campari on jalostukseltaan estehevonen. Potentiaali on muutenkin Kontestron kaltainen.

– Campari on kaukana suoritustasosta, johon se voi yltää virheettömällä suorituksella, mutta siihen pääsee vain yhteisten kokemusten kautta.

Ruoste on ratsastanut Camparilla vasta kolme rataa ennen talven hallikautta.

Lue myös:

    Uusimmat