Mainos

Suomalaisen hiv-positiivisen matka voi tyssätä USA:n tulliin

kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain matkustusrajoitukset kieltävät suomalaisen hiv-positiivisen matkustamisen Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltojen lisäksi esimerkiksi Kiina kieltää hiv-positiivisten rajanylitykset kokonaan, kertoo Kansanterveyslaitoksen hiv-yksikön johtaja Mika Salminen.

- Jos suomalainen hiv-positiivinen hakiessaan Yhdysvaltoihin viisumia vastaa kysymyksiin rehellisesti, ei hän pääse maahan. Tällöin tarvitaan erityislupa, eikä tämän luvan saaminen ole mitenkään automaattista.

Näissä tilanteissa hiv-positiivinen usein luonnollisesti jättää kertomatta sairaudestaan. Vaarana on kuitenkin se, että tulli löytää matkustajan tavaroista hiv-lääkkeitä.

- Yhdysvalloissa voi joutua tällaisessa tilanteessa tyrmään kuulustelujen ajaksi jopa viikoksi, Salminen kertoo.

Salmisen mukaan tilanne ei ole hankala vain Yhdysvaltoihin suuntaavalle lomamatkaajalle.

- Äärimmäisen vaikea tilanne on sellaiselle henkilölle, joka joutuu matkustamaan Yhdysvaltoihin työnsä puolesta.

Vetoomuksia matkustusrajoitusten poistamiseksi on tehty vuosittain lukuisia. Esimerkiksi hiljattain järjestetyssä YK:n laajassa aids-seurantakonferenssissa useat maat vetosivat rajoitusten poistamiseksi. Muutamat maat ovatkin höllentäneet rajoituksiaan viime vuosina.

- Muun muassa Venäjä poisti pari vuotta sitten hiv-testausvaatimuksen pitkäaikaisviisumia hakevilta, koska he huomasivat ettei tämäntyyppistä toimintaa ole enää mitään järkeä pitää yllä, Salminen kiittelee.

Rajoitusten taustalla pelko ja kulut

Hiv-positiivisten henkilöiden matkustusrajoitusten taustalla on pelko siitä, että henkilö levittää virusta muuhun väestöön.

- Rajoitukset perustuvat ajatusmalliin, jonka mukaan estämällä tiettyjen ihmisten maahantulo voidaan ehkäistä joidenkin tautien leviäminen omaan väestöön. Jo tutkitustikin on todettu, että rajoituksiin perustuva järjestelmä on tehoton, muistuttaa Salminen.

Joihinkin maihin hiv-positiivinen pääsee muutamaksi kuukaudeksi esimerkiksi turistiviisumilla, mutta työskentely maissa kieleltään.

- Perusraadollinen syy on varmasti se, että maissa pelätään kustannuksia, joita hiv-positiivisen hoidosta koituu terveydenhuoltojärjestelmälle.

Matkustusrajoituksia ylläpitävät maat vetoavat toiminnassaan tartuntatautisäädöksiin, jotka Salmisen mukaan ovat vanhentuneet. Todellinen syy onkin muualla.

-Viranomaiset pelkäävät, että sellaisista maista, joissa esiintyy paljon hiviä, tulisi suuri muuttoaalto hakemaan hoitoa, jota kotimaassa ei ole saatavilla.

Hiv-positiivisten vapaata liikkumista estävillä rajoituksilla ylläpidetään syrjintää viruksen kantajia kohtaan, sanoo Salminen.

- On selvää, että syrjinta ja ennakkoluulot jatkuvat kun näin erityisin rajoituksin kohdellaan juuri tätä tautia.

Nykyaikainen hivin lääkehoito on erittäin tehokas. Jos tartunta tulee ilmi ajoissa, saadaan virusmäärä usein painettua lääkkeillä niin alas, ettei sitä edes havaita tutkimuksissa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.