Mainos

Suomalaisen äidinmaidon pitoisuudet pienet

Äidinmaidon dioksiini- ja PCB-pitoisuudet ovat tippuneet alle kolmasosaan viimeisten 15 vuoden aikana. Maito ei ole enää aiheuttanut hammasvaurioita.

Kansanterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisen äidinmaidon dioksiini- ja PCB-tasot ovat laskeneet ratkaisevasti. Pitoisuudet ovat tippuneet alle kolmasosaan viimeisten 15 vuoden aikana, ja äidinmaito on Suomessa nykyään erittäin puhdasta näistä haitta-aineista.

Pitoisuuden laskun syynä ovat ravinnossa olevien haitta-ainepitoisuuksien aleneminen ja ravintotottumusten muuttuminen rasvattomampaan suuntaan, kertoo KTL. Lasten hampaissa on havaittu vaurioita, jotka 15 vuotta sitten syntyneillä lapsilla liittyivät dioksiinialtistukseen, mutta eivät enää myöhemmin. Suuren dioksiinialtistuksen on kokeellisesti osoitettu aiheuttavan hammasvaurioihin.

Kansanterveyslaitos on kerännyt äidinmaitonäytteitä säännöllisesti vuodesta 1987 lähtien WHO:n ohjeiden mukaisesti.

Myös äidinmaidosta analysoidut PCB-pitoisuudet (polyklooratut bifenyylit) ovat alentuneet vuoden 1987 tasosta noin viidennekseen.

Dioksiini yhteydessä hammasvaurioihin

Helsingin yliopiston hammasklinikan johdolla tutkittiin 1990-luvun puolessa välissä vuonna 1987 syntyneiden noin 7-vuotiaiden lasten hampaita. Lapsilla havaittiin jonkin verran hammasvaurioita, joiden yleisyys ja vakavuus oli yhteydessä äidinmaidon dioksiinialtistuksen kanssa. Pitävää yhteyttä dioksiinialtistuksen ja lasten hammasvaurioiden välille ei kuitenkaan tuolloin voitu osoittaa, kansanterveyslaitos selvittää.

Nyt kokeissa on osoitettu, että kehittyvä hammas on erittäin herkkä dioksiinien vaikutuksille. Jo sellaiset dioksiiniannokset, jotka vastaavat suuruusluokaltaan suomalaisesta äidinmaidosta mitattuja korkeimpia pitoisuuksia, aiheuttivat KTL:n mukaan laboratoriotutkimuksissa hampaiden kehityshäiriöitä. Nämä tulokset tukevat käsitystä siitä, että lasten hammasvauriot liittyisivät dioksiinialtistukseen.

Lasten hammastutkimus toistettiin vuonna 1994 syntyneille lapsille, mutta dioksiinialtistuksen ja hammasvaurioiden yhteyttä ei enää havaittu. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että äidinmaidon dioksiinitasot ovat alentuneet hammasvaurioita aiheuttavan tason alapuolelle.

Tutkimus toistetaan myös vuonna 2000 syntyneille lapsille, kun nämä saavuttavat 7 vuoden iän. Oletuksena on, että hammasvaurioiden yhteyttä dioksiineihin ei enää havaita.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian Ympäristöterveyden riskianalyysin huippuyksikön toimintaa.

(MTV3)

KTL:n tiedote
(Kymmenen uutiset 12.3.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.