Mainos

Suomalaisella keksinnöllä puolitetaan mahasyöpäkuolemat

Mahasyöpä on kova tappaja. Suomessa löytyy uusia mahasyöpiä vuosittain 600–1000 ja sairastuneista 90 prosenttia kuolee.

Riskitekijät ovat tuttuja kaikille: väärä ravinto, tupakka, alkoholi ja perintötekijät. Mies hakeutuu hoitoon yleensä vasta, kun mahaan sattuu ja pahasti. Silloin on usein liian myöhäistä. Kun syöpä havaitaan pienenä, se voidaan vielä leikata.

Keski-Satakunta päätti ryhtyä pioneeriksi ja aloitti mahasyöpäseulonnat – kohteena kuntayhtymän kaikki 55-vuotiaat. Testi on suomalainen innovaatio, samoin seulonnat, sillä missään muussa maailmankolkassa sellaisia ei ole vielä tehty.

– Jatkossa kuolleisuus tipahtaa puoleen, lupaa kuntayhtymän johtava ylilääkäri Jussi Laaksonen.

Simo-Pekka Puustelli on odottanut omaa vastaanottoaikaansa kärsimättömänä Terveystalon vastaanottotiloissa. Hänestä otetaan verikoe, joka paljastaa, onko miehellä riski sairastua mahasyöpään.

– Kyllähän tässä, kun alkaa ikää tulemaan, niin alkaa pieniä häivähdyksiä tulla, että mahtaako löytyä jotakin, Puustelli kommentoi epäröiden.

Itse testi ei vie minuuttia kauempaa, mutta mikäli viikon päästä tiedossa oleva tulos osoittaa riskin, on Puustellin vuoro käydä mahalaukun tähystyksessä, jossa otetaan koepalat.

Tähystys on merkittävä: Itä-Suomen yliopiston seurantatutkimuksen alustavien tulosten mukaan seulonnat todellakin puolittavat mahasyöpäkuolemat. Harjavallassa uskotaankin, että muut kunnat seuraavat perässä.

– Kyllä minä uskon tähän, ei tässä ole muita vaihtoehtoja, vastaa johtaja Juhani Tiitinen Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymästä.

– Rahat loppuu ja se pitää kohdentaa oikealla tavalla, mutta kyllä tämä säästää.

Verikoe voi paljastaa muutakin

– Tähystystutkimus maksaa arviolta kolmesta neljäänsataan euroa. Käytännössä ennen kaikki, joita on närästänyt pidemmän aikaa eikä lääkkeet ole tehonneet, ovat menneet tähystykseen. Mutta tässä kohtaa me saadaan seulottua ne, jotka sinne kuuluu. 70 prosenttia on täysin terveitä ja heitä ei tarvitse tähystää, sanoo johtava ylilääkäri Laaksonen.

Jäljelle jäävästä 30 prosentista 25 prosenttia osoittautuu testissä muuksi vatsavaivaksi kuten vatsahaavaksi, helikobakteeri-infektioksi, refluksitaudiksi tai sitten B12-vitamiinin puutokseksi. Viisi prosenttia jää riskiryhmän osuudeksi. Tämä vähemmistö kuhisee miehiä.

– Naisella on Papa-kokeet ja rintasyöpäseulonnat, mutta miehellä ei ole mitään, Laaksonen toteaa.

Seulonnoista kiinnostuttu Kiinassa asti - syynä geenimutaatio

Harjavallan lisäksi testattavien joukkoon kuuluvat Kokemäen, Eurajoen ja Nakkilan 55-vuotiaat. Homma ei jää tähän, sillä mahasyöpäongelmista kärsivät Turkki ja Kiina ovat kiinnostuneita ottamaan käyttöön suomalaisen aikaansaannoksen. Laaksosen mukaan mahasyöpälevinneisyys Aasiassa on satojentuhansien tasolla.

– Mahasyöpä on todella iso ongelma Aasiassa. Kiinassa, Koreassa ja Japanissa oli noin 2000 vuotta sitten geenimutaatio, jonka tuloksena vatsan asetaldehydin eritys, joka aiheuttaa mahasyöpää, on paljon suurempaa ja yleisempää kuin meillä, Itä-Suomen yliopiston professori Ilkka Vohlonen sanoo.

– Se on se iso pointti tässä, että ollaan saatu suomalaiset miehet liikkeelle oireettomina, ilman syytä mennä lääkäriin, Vohlonen riemuitsee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.