Mainos

Suomalaisauttaja Filippiineillä: Vettä paikoin rintaan asti

Filippiineillä kaksi viikkoa jatkuneet trooppisten myrskyjen aiheuttamat tulvat ja viimeöinen maanvyöry ovat vaatineet jo yli 540 ihmisen hengen.

Pelkästään viime yönä 181 ihmistä kuoli Filippiinien pääsaaren Lutonin vuoristoalueella sattuneissa maanvyöryissä.

- On kaksi pääaluetta, tämä Manilan ympäristö, jossa puolitoista viikkoa sitten yli mennyt taifuuni on jättänyt jälkeensä kohtuullisen tulvan. Nyt eilisen Parma-myrskyn jälkeen pohjoisessa on kohtuullisen laajalla alueella jouduttu tulvan valtaan. Siellä on jouduttu juoksuttamaan patoja ja vesi on päässyt vyötäröltä rinnan korkeudelle saakka, kuvailee oloja Filippiineillä kansainvälisen punaisen ristin operaatiopäällikkönä toimiva Heikki Väätämöinen.

Ihmisillä heikot elinolot

Väätämöisen mukaan ihmisten olot ovat paikoittain erittäin huonot.

- Tilanne niillä alueilla, jossa vettä on yli polveen, alkaa olla aika sietämätön. Niiltä alueilta ihmiset ovat muuttaneet pois. On tietysti asuntoja, jotka ovat useampikerroksisia, niissä ihmiset ovat muuttaneet yläkertaan. Sähköt on poikki, on pimeätä ja päivällä pitää jollakin tavalla pystyä hakemaan puhdasta vettä jakelupisteiltä, jota nyt onneksi on vielä ollut saatavissa. Kyllä se jokapäiväiseen elämään vaikuttaa aika rajusti.

- Paikallinen punainen risti on keskittynyt tarvikejakeluun, jossa on hygieniatarvikkeita, patjankorvikkeita, hyttysverkkoja, huopia ja niin edelleen, että saadaan ihmiset majoittumaan jossain inhimillisissä olosuhteissa.

Tuhojen laajuus epäselvä

Viimeöisen maanvyörymän kokonaistuhojen laajuutta ei vielä tiedetä.

- Viime yön jälkeen on alueita, jonne ei ole päästy tekemään arvioita. Joillekin alueille pääsisi vain helikoptereilla ja helikopterikeli on ollut niin huono, että tänään on hyvin rajallisesti päästy tekemään operaatioita.

Toissa viikolla Ketsana-myrskyn nostattamat tulvat surmasivat maan pääkaupungissa Manilassa yli 300 ihmistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan lähes 300 000 koditonta asuu tilapäismajoituksessa myrskyn jäljiltä.

- Filippiineillä on voimakas yhteisöllisyyden henki. Kun tuolla evakuointikeskuksissa esimerkiksi katsoo perheitä, joita on useampia yhdessä luokkahuoneessa, niin se, miten monta perhettä mahtuu yhteen luokkahuoneeseen, se välillä ihmetyttää tällaista härmäläistä. Siinä voisi olla kotimaisella majoittujalla tiukat paikat, kun omalla henkisellä tontilla on kaksi muuta perhettä.

Veden vallassa vielä kuukausia?

Tilanteen ei uskota Filippiineillä paranevan hetkessä.

- Hurjimmat arviot ovat olleet paikallisissa tiedotusvälineissä, että jollain on kostea joulukin. Kyllä tässä varmaan puhutaan kuukausista. Mutta kaikkihan tietysti toivotaan, että päästäisiin laskemaan veden tasoa ja näkemään ihmisiä, jotka palaavat omiin alkuperäisiin majoitteisiinsa. Kyllä koti on aina ihmiselle se paras paikka olla.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.