Suomalaisautoilija joutuu puhaltamaan muita useammin

Suomessa autoilija ei oikeastaan voi välttyä joutumasta joskus poliisin puhallutettavaksi. Poliisit pyytävät autoilijoilta pari miljoonaa puhallutusta alkometriin joka vuosi.

- Kun poliisien toimintaa on verrattu eri maissa, niin rattijuopumusvalvonnassa Suomen poliisi on ollut ykkönen. Vastaaviin lukuihin ei päästä oikein missään, kertoo ylikomisario Heikki Seppä liikkuvasta poliisista. Ja kun valvonta on valpasta, myös kärähtäneitä on paljon.

Seppä pudottelee viime vuodet samoissa pysyneitä lukuja ulkomuistista. Kylminä talviviikkoina Suomessa jää kiinni nelisensataa rattijuoppoa viikossa. Säiden lämmettyä luku nousee heti parilla sadalla. Synkin viikko on keskikesällä: juhannusviikolla jää kiinni 800 rattijuoppoa.

- Niin käy tänäkin kesänä, Seppä ennustaa.

Kansa suostuisi promillerajan laskemiseen

Euroopan maiden välillä promillerajat vaihtelet paljonkin. Esimerkiksi Virossa ja Unkarissa on nollatoleranssi, Britanniassa rangaistusraja on 0,8 promillea. Suomi on enemmistön joukossa keskikastissa.

Muutaman vuoden takainen Liikenneturvan kysely osoitti, että enemmistö suomalaisista hyväksyisi promillerajan laskemisen. Konkreettisia toimia rajan alentamiseksi ei vielä ole tekeillä.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Sirpa Rajalin huomauttaa, ettei rajan laskeminen poista rattijuoppoja liikenteestä. Lievästi humaltuneena ajavia se voisi kuitenkin liikenteestä vähentää, kuten kokemukset Ruotsista ja Norjasta osoittavat.

Suomalaiset ovat nyt oppimaan laskemaan, kuinka paljon voi juoda ja silti vielä ajaa. Kun länsinaapureissamme promilleraja on laskettu 0,2:een, moni pienessä maistissa oleva kuljettaja ei uskalla lähteä rattiin ollenkaan. Rajalinin mukaan näin voisi todennäköisesti käydä Suomessakin.

Aikuisten paimentamista

Tehokkaampi keino Rajalinin mukaan on kuitenkin alkolukko. Samaa mieltä on ylikomisario Seppä, jonka mielestä yksinkertainen alkolukko pitäisi olla kaikkien autojen vakiovarusteena.

- Muuten meillä ei ole toivoa rattijuopumuslukujen vähentämiseksi. Mutta kun muutakaan ei vielä ole keksitty, niin toistaiseksi tämä on tällaista aikuisten ihmisten paimentamista.

Lue myös:

    Uusimmat