Suomalaisasiantuntija: Kreml tuskin tilasi Nemtsovin murhaa – "Tällä voi olla dramaattiset seuraukset"

Suomalainen Venäjä-asiantuntija Markku Kangaspuro ei pidä uskottavana, että presidentti Vladimir Putinin hallinto olisi antanut käskyn surmata oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin.

"Tästä tulee ilman muuta Putinille enemmän harmia kuin hyötyä."

Venäjän nykyisessä ilmapiirissä riittää tahoja, joita Nemtsovin puheet muun muassa Ukrainan sotaa vastaan ovat ärsyttäneet suuresti.

– Siellä on näitä Ukraina sodan veteraaneja, nationalisteja ja fasisteja, joista osa on palannut (Ukrainasta) ja pitää sekä Putinia että erityisesti sodan vastustajia pettureina, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa työskentelevä Kangaspuro sanoo.

– Tästä tulee ilman muuta Putinille enemmän harmia kuin hyötyä.  

Kansgaspuron mukaan Putinin kannalta olisi tärkeää, että syylliset saataisiin selville nopeasti. Epäluottamus yhteiskunnan ja viranomaisten välillä on kuitenkin niin suuri, että Kangaspuro ennustaa erilaisten salaliittoteorioiden jäävän tutkinnan uskottavuudesta riippumatta elämään.

Kangaspuro luonnehtii Nemtsovia yhdeksi Venäjän opposition näkyvimmistä ja pisimpään vaikuttaneista hahmoista, joka kannatti johdonmukaisesti länsimaista käsitystä demokratiasta ja vastusti korruptiota.

– Tällä voi kyllä olla aika dramaattiset seuraukset Venäjän politiikkaan. Nemtsov on kuitenkin ollut yksi opposition symboleista, kuten oli (surmattu toimittaja) Anna Politkovskaja.

Toisaalta Nemtsov muistetaan Venäjällä presidentti Boris Jeltsinin kauden aikaisena ministerinä, joka oli viemässä läpi rajuja talousuudistuksia ja luomassa "rosvokapitalismia".

– Varmaan hän oli suositumpi lännessä kuin Venäjällä, kuten useimmat oppositiopoliitikot, tutkimusjohtaja Kangaspuro sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat