Mainos

Suomalaisasiantuntija: Vuorotyöntekijä voi itse vaikuttaa hyvinvointiinsa

Asiantuntijan mielestä Suomessa vuorotyötä tekevien työvuorosuunnittelu on aika hyvällä mallilla.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä sanoo, että suomalaisilla työpaikoilla tiedetään jo melko hyvin työvuorosuunnittelun tärkeys.

– Erityisesti teollisuudessa monilla aloilla on suosittu ergonomisia työvuorokiertoja. Myöskin julkisella sektorilla meillä on työvuorosuunnittelua, joka tavallaan pyrkii tarkistamaan sen mitä tämä merkitsee ihmisen kannalta. Eli meidän pitäisi yhdistää  vuorotyön järjestelyjen suunnittelussa se tieto, mikä meillä on siitä, mistä ihminen selviytyy pitkällä aikavälillä. 

Härmä sanoo, että mm. optimaalisella ravitsemuksella ja liikunnalla voi itsekin vaikuttaa hyvinvointiinsa

– Meillä on hyvin yksityiskohtaisia vinkkejä siitä Työterveyslaitoksen nettisivuilla. Miten esimerkiksi tiettyjä työvuoroja ennen tai jälkeen voi nukkua tietyllä tavalla. Esimerkiksi ottaa lyhyet nokoset kotona ennen yövuoroa, se on varmaan se kaikkein tärkein vinkki. 

Tuoreesta ranskalaistutkimuksesta käy ilmi, että pitkään jatkuva vuorotyö voi heikentää muistia ja aivojen toimintakykyä merkittävästi. Niiden havaittiin palautuvan normaaleiksi vasta usean vuoden kuluttua vuorotyön lopettamisesta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.