Mainos

Suomalaisasiantuntija: Turmakopterin musta laatikko Saksaan

Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan mielestä tärkeää Suomenlahden kopterionnettomuuden tutkinnassa on nyt se, että turmakopterin mustan laatikon tiedot saadan purettua nopeasti.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Tuomo Karppinen arvioi, että Suomenlahdella turmaan joutuneen helikopterin niin sanottu musta laatikko voitaisiin tutkia myös esimerkiksi Saksassa.

Mustan laatikon tiedot oli tarkoitus purkaa Yhdysvalloissa. Viron syyttäjänviraston syyttäjä kuitenkin ilmoitti eilisiltana, että hän ei suostu tähän, koska kopteri on valmistettu Yhdysvalloissa.

- Tärkeää tässä on se, että mustan laatikon tiedot saadaan purettua mahdollisimman nopeasti. Suomesta on lähetetty mustia laatikoita tutkittavaksi Saksaan muutaman kerran. Saksalaiset ovat avanneet ne hyvin, ja olemme saaneet kaikki tiedot käytettäviksi, Karppinen totesi uutistoimisto STT:lle tänään.

- Saksa olisi eräs ratkaisu, jos Yhdysvallat ei kelpaa laatikon tutkintapaikaksi Virolle. Mutta varmasti löytyisi (Yhdysvaltain ja Saksan lisäksi) muitakin, jotka voisivat purkaa mustan laatikon tiedot, sanoo Karppinen.

Karppinen tähdentää, että laatikon tietojen purkaminen on puhdas tekninen toimenpide.

- Isot onnettomuustutkintakeskukset avaavat näitä laatikoita noin kerran viikossa.

Puolueettomuus varmistettava

Tuomo Karppisen mukaan Suomessa on pyritty korostamaan onnettomuustutkinnassa sitä, että toiminta on puolueetonta.

- Mikään ei missään nimessä saa näyttää siltä, että mukana tutkimuksissa olisi esimerkiksi jäävejä henkilöitä. Jos puolueettomuutta vielä enemmän korostetaan, niin silloin ymmärrän virolaisen syyttäjän varovaisuuden asiassa, Karppinen sanoo.

Karppinen kuitenkin samalla muistuttaa, että Yhdysvaltain onnettomuustutkintakeskus tutkii kaikki Yhdysvalloissa maan omille lentokoneille sattuvat lentoturmat.

- Siihen he eivät ole jäävejä, vaan he ovat täysin puolueettomia ja riippumattomia. Samoin Suomen onnettomuustutkintakeskus on täysin puolueeton turmissa, jotka sattuvat Suomessa suomalaisille koneille, Karppinen toteaa.

Viron syyttäjänviraston syyttäjä Andres Ülviste ilmoitti eilen illalla lehdistölle, ettei suostu mustan laatikon lähettämiseen Yhdysvaltoihin. Ülviste johtaa syyttäjänviraston ja Viron keskusrikospoliisin kopteriturman tutkintaa. Ülvisten mukaan musta laatikko tulisi tutkia muualla, koska kopteri oli valmistettu Yhdysvalloissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.