Mainos

Suomalaisasiantuntija Syyriasta: Tarkkailuoperaatiolla saatetaan ryhtyä pelailemaan

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén pitää Syyriaa vakavana haasteena YK:lle.

– Tulitauko ei ole pitänyt Syyriassa. Tarkkailijaoperaation kannalta se on haastava kenttä. Jotainhan toki pitää tehdä ja tämä on hyvä yritys tilanteessa.

Sirénin mukaan perinteinen tarkkailuoperaatio edellyttää, että molemmat osapuolet antavat siihen suostumuksensa ja hyväksyvät tulitauon. Todellisuudessa tilanne saattaa olla toinen.

– Helposti sillä ryhdytään pelaamaan. Ei näytetä tarkkailijoille juuri niitä kohteita, joissa on taisteltu ja tehty väkivallantekoja, siirretään joukkoja toiseen paikkaan, siivotaan taistelun jälkiä. Pelin maku voi olla.

Sirén pitää Syyrian tilannetta suorana jatkumona arabikevääseen ja liikehdintään, jossa ihmiset haluavat osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Välttämättä kyse ei ole vapauden tarpeesta, sitä ei välttämättä saada vallankumouksen jälkeen näissä valtioissa. Kyseessä voi olla joku toinen äärimmäinen regiimi.

Sirénin mielestä sosiaalisen median vaikutusta kansannousun liekkinä ei pidä liioitella.

– Sosiaalinen media auttaa ihmisiä tuomaan tarpeitaan esille ja kokoontumaan keskusteluun, mutta yhteiskunnassa täytyy olla jotain muutakin mätää esimerkiksi paljon työttömyyttä.

Myös maltillistuminen mahdollista

Sirénin mielestä strategisesti ajateltuna Syyrian merkitys länsimaille on suurempi kuin esimerkiksi Libyan.

– Se herättää intohimoja suurvalloissa. Syyria on linkittynyt ennen kaikkea Iraniin ja sitä kautta Etelä-Libanonissa toimivaan Hizbollahiin ja jossain määrin myös Gazan Hamas-järjestöön, joka on ilmaissut tukensa Syyrian oppositiolle.

Vaikka alueella on tulenarka tilanne, Sirénin mukaan voi tapahtua myös maltillistumista.

– Voi olla, että järjestöt maltillistuvat todellisiksi yhteiskunnallisiksi ja poliittisiksi tekijöiksi sekä Libanonissa että Gazassa

Syyriaan ollaan lähettämässä noin 300 YK:n tarkkailijaa. Suomalaiset lähetetään maahan viimeisimpien arvioiden mukaan toukokuun alussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.