Mainos

Suomalaisasiantuntija: Obaman puhe erittäin onnistunut

Islamilaisen kulttuurin asiantuntija kehuu Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman Kairossa pitämää puhetta hyvin onnistuneeksi.

Odotetussa puheessaan Obama sanoi haluavansa uuden alun Yhdysvaltain suhteissa islamilaiseen maailmaan ja loppua epäluuloisuuden kierteelle. Obama lupasi myös tehdä kaikkensa, jotta palestiinalaiset saisivat oman valtionsa ja Israelin turvallisuus olisi taattu.

Helsingin yliopiston lehtorin, filosofian tohtorin Sylvia Akarin mielestä Obaman puhe oli ennen kaikkea analyyttinen ja kantaaottava.

- Kyllä minun ensimmäinen reaktioni oli tosi innostunut. Mielestäni puhe oli hirveän hyvä ja analyyttinen. Siinä otettiin tasapuolisesti kantaa Lähi-idän kysymyksiin, ja kyllä minä itsekin puhkesin taputtamaan täällä tietokoneen ääressä monessa kohtaa yleisön mukana. Ilmeisesti myös yleisö oli hyvin mukana, koska siellä oli valtavan lämpimän oloinen tunnelma, Akar kehuu.

Obama käytti puheessaan lainauksia Koraanista ja tarinoita islamin historiasta. Akarin mukaan presidentti otti kautta linjan huomioon sen, että hän puhuu nimenomaan muslimiyleisölle.

- Mielestäni oli mukavaa, että hän (Obama) kertoi myös omasta taustastaan. Hän sanoi suoraan olevansa kristitty, mutta hänellä on myös muslimiesi-isiä. Hän puhui myös hyvin kauniisti oman henkilöhistoriansa kannalta siitä, kuinka hänen isänsä on tullut Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja kuinka hän on itse tutustunut islamiin monelta eri kantilta, Akar kuvailee.

- Hänelle oli hyvin henkilökohtainen ja lämmin ote islamilaiseen kulttuuriin.

"Puheen vaikutuksia vaikea arvioida"

Obama pyrki puheellaan korjaamaan Yhdysvaltojen mainetta, joka on kärsinyt muslimimaissa muun muassa Irakin sodan vuoksi. Suomalaisasiantuntijan mielestä on kuitenkin vielä vaikea arvioida, onko puheella todellisia vaikutuksia muslimimaissa.

- Varsinkin arabimaissa arvostetaan retoriikkaa ja hyviä puheita, joten siinä mielessä olisi kaikki mahdollisuudet viedä asioita eteenpäin. Tietenkin puheet ovat vain puheita. Tässäkin Obama kosketteli hyvin arkoja asioita, minkä huomasi siitä, missä kohtaa yleisö alkoi taputtaa ja missä se oli hiljaa.

- Eihän tällaisilla puheilla saa mitään suuria aikaiseksi, mutta ainakin tässä oli sellaista hyvin lämmintä ja positiivista yritystä, summaa Akar.

KUUNTELE OBAMAN PUHEESTA PÄÄKOHDAT (englanniksi)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.