Mainos

Suomalaisasiantuntija MTV:lle: Venäjä hämmentyi Niinistön puheesta

Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että Venäjällä hämmennyttiin presidentti Sauli Niinistön puheesta Münchenissä.

– Se, mikä Niinistön puheessa oli varmasti venäläisille hämmentävää, oli se, että siinä sanottiin ensin hyvin vahvasti, että on toimittava kansainvälisen lain mukaan ja Venäjä ei ole näin tehnyt. Ja seuraava kohta olikin positiivisempi. Tämä on hyvin vaikea konteksti venäläisille, laittaa tasapainossa oleva lausunto oikeisiin raameihin. Ja siinä innossa, kun sitä lähdettiin pyörittämään, niin jäi pois yksi sana sieltä, joka olisi ratkaissut koko kuvion.

Uutistoimisto Interfax siteerasi presidentti Niinistön eilistä puhetta väärin ja uutinen lähti leviämään virheellisenä Venäjällä.

Smithin mielestä Niinistö nähdään Venäjällä edelleen kuitenkin positiivisessa valossa. Smithin mukaan Venäjällä kahdenväliset, henkilökohtaiset suhteet heijastuvat politiikkaan.

Tutkijan mukaan superviikonlopusta Münchenissä jäi käteen se, että Ukrainan tilanteesta todella yritetään neuvotella.

– Käteen jäi myös se ymmärrys, että ilman neuvotteluja Ukrainan kriisi ei ratkea.

Keskiviikkona on jälleen määrä neuvotella Ukrainan kriisin ratkaisusta. Tällä kertaa Minskissä. Smithin mukaan neuvotteluja ei edes käydä, jos jotain ei ole odotettavissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että jos Minskissä ei tule tuloksia, sitten jatketaan neuvotteluja. Ranskan presidentin mukaan Minsk on viimeinen mahdollisuus neuvotella. Amerikkalaiset puolestaan ovat sanoneet antavansa aseapua Ukrainalle, jos Minskissä ei tule tulosta.

– Kuinka paljon pahemmaksi tilanne Itä-Ukrainassa vielä menee. Kuinka paljon pahemmat kärsimykset siviileillä vielä ovat edessä, se ainakin ratkeaa keskiviikkona.

Venäjän vahva näkemys siitä, että USA ei saa sanella maailmanpolitiikkaa on Smithin mukaan kokonaisuudessa mukana. Se, että Venäjä näkee lähialueensa omana intressipiirinään, on varmasti tutkijan mielestä myös taustavaikuttajana kriisissä.

– Venäjä tarkoittaa varmasti oikeasti sitä, ettei se halua sotaa. Mutta se, mikä jää sanomatta on se, että Venäjä on valmis sotaanm jos sitä ei kuunnella.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.