Mainos

Suomalaisasiantuntija: Israel saanut toimia rankaisematta

Israelin aamuyöllä tekemä isku Gazaan matkalla olleeseen avustusalukseen on herättänyt rajuja reaktioita ympäri maailmaa. Dosentti Pertti Multanen Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen laitokselta näkee iskussa selvän tavoitteen jatkaa Gazan sotaa.

- Minusta tässä on nyt kysymys Gazan sodan jatkamisesta siinä muodossa, että Israelin varsinainen puolustuslinja on Gazan ympärille asetettu saartolinja, Multanen sanoo MTV:n uutisten haastattelussa.

Multanen oli yllättynyt Israelin käyttämästä voimasta.

.- Iskussa oli monta yllättävää ja uutta asiaa. Operaatiohan tapahtui kansainvälisillä vesillä, eikkä Israelin aluevesillä. Kansaivälisillä vesillähän on vapaa merenkulkuoikeus. Israel ulotti hyökkäyksellään nyt saartorenkaan paljon aiempaa kauemmas. Eli saartorengas ulotettiin nyt aiempaa kauemmas.

Israel saanut tehdä mitä tahansa

Multasen mukaan tämän aamuyön tapahtumat kertovat oikeastaan sen peruskysymyksen, että Israel on voinut tehdä operaatioitaan kenenkään puuttumatta ja rankaisematta.

- Rankaisemattomuus on tässä se avain. Israel on aina voinut luottaa siihen, että sillä on riittävän vahvoja tukijoita. Nyt saattaa olla mahdollisuus, että USA:kin hermostuu yksipuolisiin toimiin, ja terävöittää otettaan Lähi-Idän suunnalla, Multanen sanoo.

Multasen mukaan isku huonontaa eittämättä Lähi-Idän ilmapiiriä, ja vaikuttaa suoriin rauhanneuvotteluihin. Multasen mukaan mielialat jyrkkenevät islamilaisessa maailmassa Israelia vastaan varmasti.

- Islamilaisessa maailmassa on nyt paljon kuohuntaa. Pahin skenaario on, että lähdettäisiin aseellisiin kostoiskuihin, mutta tämä on vain spekulaatio.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.