Mainos

Suomalaisasiantuntija huolestui separatistien raskaista aseista

Suomalainen sotilasasiantuntija pitää huolestuttavina tämänpäiväisiä tietoja Itä-Ukrainan taisteluista.

Ukrainan erikoisjoukot aloittivat aamulla laajan operaation Venäjä-mielisten joukkojen valtaamaa Slovjanskin kaupunkia vastaan.

Aseellinen vastarinta pyritään kukistamaan ja kaupunki valtaamaan takaisin, mutta Ukrainan hallituksen joukot ovat kohdanneet ankaraa vastarintaa.

Hyökkääjien kerrotaan menettäneen kaksi helikopteria, joista ainakin toinen ammuttiin alas olalta ammuttavalta ilmantorjuntaohjuksella. Separatistien hallussa on myös muuta raskasta aseistusta, esimerkiksi kranaatinheittimiä

– Tiedot ovat aika huolestuttavia, sillä sellaista aseistusta on yleensä vain armeijoilla. Ilmeisesti alueella varastoituna olleita aseita on joutunut opposition käsiin, ja he myöskin osaavat niitä käyttää, arvioi everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulun taktiikan laitokselta.

Tämä kuvastaa hänen mukaansa tilanteen hallitsemattomuutta alueella. Ukrainan sisäministerin mukaan vastassa on ollut "ammattimaisia palkkasotilaita".

Forsströmin mukaan aseiden käyttäjistä tapahtumat eivät vielä kerro välttämättä muuta kuin sen, että separatistien puolella on armeijan käyneitä miehiä.

– Käytetty asekalusto ei vaadi kovin pitkäaikaista koulutusta.

Ukrainan turvallisuuspalvelu on määritellyt vihollistaistelijoita "ammattitaitoisiksi ulkomaisiksi sotilaiksi".

– Venäläisiinhän siinä tietysti viitataan, sehän on selvä, kun lähde otetaan huomioon. Asia ei kuitenkaan välttämättä ole näin. Ukrainan puolelta tällaista julkisuutta juuri haetaan, Forsström sanoo.

Yleisesti ottaen tilanne Itä-Ukrainassa on luisumassa huonompaan suuntaan. Yhteenotot ovat tihentyneet, niissä käytetään tuliaseita ja tänään on taisteltu raskailla aseilla. Tilanne alkaa muistuttaa sotatilaa.

Venäjän ulkoministeriö kommentoi hyökkäystä lyhyesti iltapäivällä Suomen aikaa. Sen mukaan Yhdysvallat ja EU ovat käytännössä tuhonneet mahdollisuuden rauhanomaiseen ratkaisuun.

– Uskoisin, että Kremlissä on aika olla siinä mielessä aktiivinen, että tilanne saataisiin rauhoittumaan. Se ei ole tietenkään yksistään Venäjästä kiinni, mutta olisi kaikkien etu, että näin meneteltäisiin, Forsström sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.