Suomalaisartistien keikkojen yleisökadon syyt syynissä – asiantuntijat huolissaan

Katri Helena joutui vaihtamaan keikkapaikkaa pienempään ja Tapani Kansan keikkoja peruttiin. Miksi yleisöä ei enää riitä? MTV.fi haastatteli ohjelmatoimistojen asiantuntijoita.

Torstaina uutisoitiin, että iskelmäsuosikki Katri Helenan Barona-areenan konsertti on jouduttu siirtämään Finlandia-taloon vähäisen lipunmyynnin takia. Katri Helenan manageri Tommi Liimatainen kommentoi MTV.fille syyn vähäiseen lipunmyyntiin olevan keikkapaikan syrjäisessä sijainnissa.

Katri Helena ei suinkaan ole ainoa vähäisen yleisömäärän ongelmien kanssa painiva suosikkiartisti. Syksyn aikana on uutisoitu Tapani Kansan peruvan suuren määrän keikkoja lippujen vähäisen myynnin takia. Kansa kommentoi MTV.fille vähäisen lipunmyynnin johtuneen huonosta tiedottamisesta.

Keskiviikkona MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleet Matti ja Teppo olivat huolissaan kovasta kilpailusta, joka konserttiyleisöstä parhaillaan on.

MTV.fi soitti ohjelmatoimistoille kysyäkseen, mistä tämän syksyn jatkuvat uutiset yleisökadosta johtuvat? Mihin keikkarintamalla ollaan menossa? Live Nationin Elina Orma ja Magnum Liven Vesa Puukari analysoivat tilannetta yleisellä tasolla. 

”Huolestuttava tilanne”

Live Nation Suomen kotimaisista keikoista vastaava  Elina Orma  on mietteliäänä keikkamaailman tämän hetken tilanteesta Suomessa.

– Tämä on huolestuttavaa, sillä aikaisemmin taantuman aikaan ihmiset ovat kuitenkin käyttäneet rahaa viihteeseen.

Vaikka osa artisteista vetää edelleen väkeä keikkapaikoille, kulkee artistin suosio aalloissa. Kotimaista musiikkitarjontaa on myös niin paljon, että samoilla apajilla kilpailee useita artisteja.

– Yleisellä tasolla myös kiinnostus musiikkia ja konsertteja kohtaan on hiipunut. Ensin notkahti levymyynti ja nyt sitten keikat. Nykyään nuoret viihtyvät nettimaailmassa, eikä heidän tarvitse lähteä minnekään tavatakseen ihmisiä.

Orma kuvailee tilanteen olevan sama niin huippumuusikoilla kuin aloittelevilla tähdillä.

– Keikat eivät enää myy samalla tapaa loppuun kuin ennen. Lippujen hinnat eivät kuitenkaan ole nousseet. Olen ollut 15 vuotta mukana keikkamyynnissä ja olen pistänyt merkille myös sen, että paljon keikkapaikkoja on hävinnyt. Tai sitten on paikkoja, joissa ennen oli joka lauantai ohjelmaa ja nyt on vain kerran kuussa.

Orma kuvailee loppuvuoden keikkojen näyttävän hyvältä ainakin vielä tässä vaiheessa esimerkiksi Anna Erikssonin, Riki Sorsan ja Jesse Kaikurannan keikkojen suhteen.

– Tässä vaiheessa näyttää vielä hyvältä, tasaista nousua on myynnissä. Keikat eivät kuitenkaan ole loppuunmyytyjä eikä mitään voi pitää itsestään selvänä. Kyllä jokainen artisti saa tänä aikana pitää sormiaan ristissä keikkojen menestymisen suhteen.

Taustalla tarjonnan runsaus ja "tämä on jo nähty" -efekti

Magnum Liven konserttituottaja Vesa Puukari uskoo suurimman syyn yleisessä yleisökadossa olevan tämän hetken tarjonnan suuruuden.

– Tarjontaa on nyt enemmän kuin yleisöä. Myös taloudellinen tilanne on sellainen, että jos rahaa on vähemmän käytössä, menot valikoidaan tarkkaan. Ymmärrän tilanteen hyvin, sillä kilpailu on kovaa.

– Keikkapaikkojen ilmoituksia on yhä enemmän ja tarjonnan runsaudesta voi tulla eräänlainen ähky ja valinnan vaikeus. Pitkän linjan artistit ovat kiertäneet jo pitkään jatkuvalla syötöllä. Ehkä siitä voi tulla olo, että ”tämä on jo nähty”. 

Puukari ei kuitenkaan ole huolissaan tilanteesta, sillä hänen mukaansa nimenomaan ”old school” -tyyliset esitykset, kuten tangokuningas Amadeus Lundberg tulkitsemassa Olavi Virtaa vetävät edelleen.

– Iso ikäryhmä eli noin 50-vuotiaat ja siitä ylöspäin ovat edelleen vahva kohderyhmä ja he liikkuvat keikoille. Emme ole huolissamme, sillä esimerkiksi tanssiartistit vetävät edelleen hyvin ja suuntaammekin mielellämme esityksiä varttuneemmalle yleisölle.

Lue myös:

    Uusimmat