Mainos

Suomalaisampujien menestys kotikisoissa ylitti odotukset

Suomalaisten urheilullinen menestys ylitti odotukset tiistaina päättyneissä ampumaurheilun MM-kilpailuissa. Kotikaarti kaappasi Lahden ja Hollolan radoilta 12 mitalia ja 14 pistesijaa, jotka koostuvat henkilökohtaisissa kilpailuissa sijoille 4-8 yltäneistä urheilijoista.

-Olemme pysyneet kansainvälisessä kelkassa ja jopa hiukan parantaneet, päävalmentaja Kare Norvapalo vertasi kotikisojen saalista neljän vuoden takaiseen. Silloin suomalaiset palasivat Barcelonasta yhdeksän mitalin kera.

Norvapalo ei halua lokeroida mitaleja sen mukaan, tulivatko ne olympialajeista vai muista. Hänen mukaansa on turha väheksyä lajia vain sen takia, että olympiastatus puuttuu. MM-menestyksen lisäksi suomalaiset pystyivät nappaamaan kotikisoista kaksi maakohtaista olympiapaikkaa Ateenan 2004 kisoihin. Olympiapaikkoja hamusivat kaksoistrapin pronssimies Joonas Olkkonen ja trapin nelonen Tommi Andelin. Kaikkiaan kisoissa oli jaossa 64 olympiapaikkaa.

Naisilla laaja taso kiväärilajeissa

Päävalmentajan suurimpia ilonaiheita olivat naiskivääriampujat, jotka voittivat pienoiskiväärin makuukilpailun joukkuekullan. Lisäksi Helena Juppala otti hopeaa urheilukiväärin 3x20 laukauksen kisassa ja Viivi Villa ampui pienoiskiväärin makuukilpailussa kahdeksanneksi. Tulevaisuuden kannalta mainiota oli myös Marjo Yli-Kiikan hyvä tulos ilmakiväärissä, vaikka finaalipaikka menikin niukasti ohi suun.

Miesten kivääriammunta oli sen sijaan liikaa Juha Hirven varassa, eikä kotkalaisellakaan ollut paras arvokisansa. Kisojen loppupuolella odotettiin paljon 300 metrin lajeista, mutta joukkuemitalikin jäi tavoittamatta.
-300 metrin ampujienkin pitäisi ampua enemmän pienois- ja ilmakiväärillä. Näissä kisoissa näki, että samat miehet olivat kärjessä useissa kiväärilajeissa, Norvapalo sanoi ja luetteli Sveitsin Marcel Bürgen ja Slovenian Rajmond Debevecin.

Haulikkolajeissa uusiakin menestyjiä

Norvapalon plus-merkin saavat myös haulikkoampujat, jotka onnistuivat kokonaisuutena erinomaisesti. Muutama kokenut ampuja tosin epäonnistui, mutta vastineeksi parrasvaloihin nousi Olkkosen ja Andelinin ohellakin uusia kykyjä, kuten Mopsi Veromaa naisten trapissa ja Noora Antikainen kaksoistrapissa.

Onnistujiin kuului myös Petri Nummela miesten trapissa sekä mitaleilla palkitut poikien skeet- ja trap-joukkueet. Riistamaalilajit jäivät ilman henkilökohtaista aikuisten mitalia, mutta joukkuekilpailuista tuli kolme miesten lätkää.

Nuorissa Juhani Aho johti joukkoa villikarjun 60 laukauksen kilpailun pronssillaan.
-Pistooli on se lajiryhmä, jonka kanssa pitää alkaa tehdä aktiivisesti töitä, että pystymme nousemaan tästä tilanteesta, Norvapalo kuvasi vaisua menestystä.

Toki pistoolissakin oli muutama valopilkku: Kai Jahnssonin 10:s sija isopistoolissa sekä tytöissä Mirva Metsälän 11:s sija ilmapistoolissa.

EM-kisat ensi vuoden päätavoite

Kaikkien lajien MM-kilpailut järjestetään ampumaurheilussa vain neljän vuoden välein, mutta ensi vuosikin on arvokisavuosi. Kaikissa lajiryhmissä on EM-kisat ja lisäksi haulikkolajeissa maailmanmestaruuskilpailut. Niissä sekä keväällä järjestettävissä maailmancupeissa on jaossa lisää paikkoja 2004 olympialaisiin.
-Olisi hyvä, jos saisimme Ateenaan seitsemän tai kahdeksan urheilijan joukkueen, Norvapalo laski.

Sydneyssä oli seitsemän suomalaisampujaa, ja Ateenaa varten koossa on nyt neljä olympiapaikkaa. Lahdesta tulleiden Ateena-lippujen lisäksi Hirvi saavutti kiväärin olympiapaikan maailmancupin voitolla Shanghaissa, ja skeet-ampuja Maarit Lepomäki onnistui Saksassa Suhlin maailmancupissa ykkössijan arvoisesti juuri ennen MM-kisoja.
-EM-kisat ovat ensi vuoden päätähtäin joka lajiryhmässä. Muilla lajiryhmillä ne ovat kesällä, mutta ilma-aseilla poikkeuksellisesti vasta marraskuussa. Se vaatii tavallisesta poikkeavaa harjoittelun rytmitystä, Norvapalo sanoi.

Maajoukkueet tiiviimmiksi

Norvapalo uskoo, että Ampumaurheiluliitto tiivistää maajoukkueet nykyistä pienemmiksi, jotta ydinryhmiin saataisiin isompi satsaus. Harjoittelun tukitoimissa korostuu tuuliasiantuntemuksen lisähyödyntäminen, ja lisäksi psyykkisen valmennuksen projekti jatkuu Ateenaan asti. Se tuotti Norvapalon mukaan hyvää satoa jo ensimmäisen vuoden perusteella.
-Myös kotikisojen mediamyllytys toi urheilijoille valmiuksia Ateenaa ajatellen, Norvapalo ennakoi.

Päävalmentajan kaavailuissa on myös harjoittelun vaikeuttaminen leireillä, jotta urheilijoilla olisi aiempaa paremmat valmiudet onnistua muun muassa vaihtelevissa tuulioloissa.
-Harjoittelussa huomiota pitää kiinnittää myös ensimmäisten sarjojen ampumiseen ja finaalitilanteisiin. Nyt monelta meni kisa pilalle jo ensimmäisessä sarjassa, Norvapalo kertoi.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja