Mainos

Suomalaisalukselta putosi vaarallinen kontti Itämereen

Suomalaiselta rahtilaivalta on pudonnut kolme konttia Itämereen Gotlannin eteläpuolella. Ruotsin rannikkovartioston mukaan yhdessä konteista on ympäristölle vaarallisia aineita.

Rannikkovartiosto yritti eilen paikallistaa mereen pudonnutta lastia, mutta vedestä on löydetty vain osia yhdestä kontista. Ruotsin viranomaiset epäilevät lastin joko uponneen tai huuhtoutuneen rantaan.

Vedessä mahdollisesti kelluvasta lastista on kuitenkin varoitettu alueella liikennöiviä muita aluksia. Meri on konttien putoamispaikalla 70 metriä syvä.

Suomalaisaluksen miehistö otti itse yhteyttä Ruotsin viranomaisiin havaittuaan konttien putoamisen.

Suomalaisalus oli matkalla Rotterdamista Pietariin. Viranomaiset tutkivat asiaa aluksen saavuttua satamaan.

Alin kontti romahti

Lindan kapteeni Jouko Blomqvist kertoo neljän kontin olleen lastattuna asianmukaisesti aluksen reunalla. Alin kontti todennäköisesti romahti. Siitä puolikas ja sen päälle lastatut kolme konttia putosivat mereen.

Blomqvistille itselleen tapaus on ainutlaatuinen, eikä hän osannut arvella kontin sortumisen syytä. Painoa toki oli päällä melkoisesti. Merisää sinällään oli hyvä.

- Kontit putosivat pimeän aikana ennen kello kahdeksaa. Tapaus havaittiin klo 7.56, kun ensimmäinen mies nousi aamulla kannelle, Blomqvist muistelee.

IMO-luokitellun lastin takia laivalla ei tarvitse ryhtyä erityistoimiin. Joitakin muutoksia se kuitenkin arkirutiineihinkin tuo. Esimerkiksi tupakointi kannella on kielletty.

Raportti pian työn alle

Rahtialus Linda odotti iltapäivällä puoli kolmen maissa määränpäänsä Pietarin sataman edustalla luotsia. Jäätilanteen vuoksi satamaan ajetaan yksisuuntaisesti laivaketjuissa.

Kapteeni Blomqvist arvioi, että Linda pääsisi satamaan kello viiden aikaan. Hän otaksui, että sataman tarkastajien kanssa aloitetaan hetimiten raportin laatiminen tapahtuneesta.

Loviisalainen konttivarustamo Containerships Oy on vuokrannut vuoden päivät rahtialus Lindaa piikkiöläiseltä rahtilaivavarustamo Langh Ship Oy:ltä.

(MTV3 - STT - TT)

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 7.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.