Suomalaisaktivisti odottaa syytteidenlukua

Suomen Murmanskin-konsuli Martti Ruokokoski ei vielä tiedä, millaisissa oloissa tai missä Greenpeace-aktivisti Sini Saarela kärsii tutkintavankeuttaan.

– Mahdollisesti jossakin päin Murmanskia, Ruokokoski arvelee. Hän aikoo pyytää venäläisviranomaisilta huomenna lupaa päästä tapaamaan Saarelaa.

Ruokokoski tapasi Saarelan tämän oikeuskäsittelyiden aikana torstaina ja sunnuntaina.

– Hän kertoi voivansa ihan hyvin.

Greenpeace-aktivistit odottavat syytteitä. Ne tulevat mahdollisesti merirosvouksesta lähipäivinä. Ennen syytteiden lukemista Suomen valtio voi lähinnä tarkkailla Saarelan oikeuksien toteutumista.

"Tärkeintä on hyvä lakimies"

Suomen Venäjän-suurlähetystö kerää nyt tietoa Arctic Sunrise -laivalla järjestettyyn mielenilmaukseen liittyvistä tapahtumista. Lisäksi huolehditaan, että Saarelalla on käytössään tulkki ja juristi.

– Tärkeintä on, että Saarelalla on hyvä lakimies, sanoo ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen.

Greenpeacen mukaan Saarelalla ei ollut asianajajaa ensimmäisessä oikeuskäsittelyssä, mikä rikkoo protokollaa. Tämän jälkeen Murmanskiin lähetettiin Greenpeacen juristeja.

– Tällainen tapaus on Murmanskissa poikkeuksellinen, ja viranomaiset ovat tästä vähän ihmeissään. Protokollan mukainen käytäntö ei käy ihan yksinkertaisesti, Ruokokoski muotoilee.

Yhteys vain konsulin kautta

Ensimmäistä kertaa Ruokokoski tapasi Saarelan ja muut aktivistit jo Arctic Sunrisella. Konsulit halusivat tavata aktivistit, kun venäläiset rannikkoviranomaiset olivat vallanneet laivan toissa viikolla.

– Silloin kukaan ei tiennyt mistään mitään, eikä meillekään mitään kerrottu. Vielä illalla aktivistit kuskattiin laivalta tutkintakomiteaan.

Puolustuksen mukaan venäläisviranomaiset pidättivät aktivistit tuolloin, eli tosiasiassa lähes viikkoa ennen kuin heidät pidätettiin virallisesti, Ruokokoski sanoo.

Ruokokosken mukaan ainoa yhteyshenkilö, jonka Saarela voi tästä edespäin tavata, on Ruokokoski itse.

Suomen Greenpeace vaihtaa aktivisteihin liittyvää tietoa järjestön Murmanskin-yhteyshenkilön kautta. STT ei tavoittanut häntä maanantaina.

Venäjän Suomen-lähetystö kieltäytyy kommentoimasta Saarelan tapausta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat