Mainos

Suomalaisaikuiset eivät saa tarpeeksi D-vitamiinia

Iso osa suomalaisista aikuisista saa yhä D-vitamiinia vähemmän kuin suositellaan. Asiantuntija arvioi, että ainakin joka neljännellä naisella ja joka seitsemännellä miehellä D-vitamiinin syönti jää suositusten alapuolelle.

Riskiryhmässä ovat ainakin 20-40-vuotiaat naiset, jotka juovat ruoan kanssa maidon sijasta vettä eivätkä saa mistään korvaavaa annosta vitamiinia.

- Luun mineraalitiheys on vähän huonompi, jos D-vitamiinia ei saa riittävästi. Silloin voi olla riski, että luut ovat huonommat ja vanhemmalla iällä huononevat vielä entisestään, jolloin osteoporoosi iskee helpommin, muistuttaa professori, ravitsemustutkija Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta.

Lamberg-Allardtin mukaan D-vitamiinin saanti on kuitenkin selvästi parantunut sen jälkeen, kun esimerkiksi maitovalmisteita alettiin vitaminoida.

Aikuisten pitäisi nykysuositusten mukaan saada D-vitamiinia 7,5 mikrogrammaa päivässä. Lamberg-Allardtin mielestä 20-40-vuotiaat naiset voivat huoletta syödä D-vitamiinia hieman tätä enemmän.

- 10 mikrogrammaa ei missään nimessä ole vaarallista, vaan todennäköisesti hyödyllistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.