Mainos

Suomalaisäidin valitus Italian krusifikseistä uudelleen oikeuteen

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsittelee uudelleen Italian koulujen krusifiksejä koskevan valituksen. Alunperin asiaa puitiin ihmisoikeusistuimessa suomalaisäidin aloitteesta, jonka mukaan luokkahuoneissa olevat krusifiksit loukkaavat uskonnonvapautta.

Oikeus päätti jo viime marraskuussa, ettei luokkahuoneissa saa pitää krusifikseja, koska ne loukkaavat uskonnonvapautta. Italia on kuitenkin valittanut tuomioistuimen päätöksestä.

"Krusifiksi on Italian symboli"

Vyyhti sai alkunsa vuonna 2001 kun Abano Termessa Italiassa asuvan suomalaisen Soile Lautsin kaksi lasta kävivät koulua, jonka luokkahuoneiden seinille oli ripustettu krusifiksi, ristiinnaulittu Jeesus. Lautsi valitti asiasta koulun johdolle ja Italian hallintoelimiin, mutta valituksilla ei ollut niissä vaikutusta; ristit jäivät luokkahuoneiden seinille. Italian oikeusistuimet perustelivat päätöstään sillä, että krusifiksi on Italian historian ja kulttuurin symboli.

Lautsi vei asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka päätti viime vuoden lopulla, että uskonnollisten merkkien esille pitäminen loukkaa uskonnonvapautta. Italian katolisten johtohahmojen mukaan päätös on käsittämätön ja katkerien ihmisten tekemä.

- En voi ymmärtää kieltoa. Kuka haluaa vastustaa ihmisyyden, rakkauden ja kunnioituksen symbolia. Tunnen päätöksestä syvää surua, kardinaali Giovanni Battista kertoo uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Nyt asia käsitellään uudelleen Italian vetoomuksesta. Päätös on lopullinen ja sitä odotetaan joidenkin kuukausien sisällä

Katso Risto Puolimatkan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.