Mainos

Suomalainen videotaide menestyy maailmalla

Suomalainen videotaide on tänäään korkeassa arvossa maailmalla. Taiteilija Eija-Liisa Ahtila on yksi suuria menestyjiä. Hänet on palkittu tänä vuonna kolmesti; niin Pohjoismaissa kuin Euroopassa.

Taiteilija Eija-Liisa Ahtila

Kansainväliset galleristit kiittävät häntä rohkeasta tyylistään rikkoa perinteisen elokuvakerronnan ja kuvataiteen välisiä rajoja. Ahtila, 41, tuli kotikaupungistaan Hämeenlinnasta kaksikymppisenä Helsinkiin opiskelemaan oikeustiedettä, mutta juristia hänestä ei koskaan tullut. Hän antautui nuoruuden haavelleen ja vaihtoi alaa taidemaalarin opintoihin. 90-luvulla hän opiskeli vielä elokuvantekoa Englannissa ja Yhdysvalloissa.

-Koen että mun taustani liittyy enemmän lyhytelokuvaan ja elokuvakerrontaan sekä historiaan kuin kokeelliseen videotaiteeseen.

Maailmalla häntä on erityisesti kehuttu rajojen rikkomisesta kuvataiteen ja elokuvataiteen välillä. Kotomaassa sama asia on esitetty myös kritiikkinä: jotkut käskevät häntä pysymään kuvataiteilijana - jotkut elokuvaohjaajana.

Videotaiteilija Eija-Liisa Ahtilan palkintoja

Ahtila on saanut tänä vuonna kolme merkittävää palkintoa. Kruununa koko tuotannostaan hän sai ensi kertaa myönnetyn eurooppalaisen Vincent-palkinnon, 300 000 tuhatta markkaa. Viime vuodet Ahtila onkin vaikuttanut taiteensa kanssa enimmäkseen ulkomailla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.