Suomalainen väitöstutkimus: Ruisleivästä paljastui merkittävä terveyshyöty!

Elintarviketieteiden maisteri Päivi Söderholmin tuoreen väitöstutkimuksen mukaan säännöllisellä ruisleivän käytöllä voidaan vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin.

Elintarviketieteiden maisteri Päivi Söderholm osoitti väitöstutkimuksellaan, että ruisleipä vähentää veren haitallisen kolesterolin riskejä vähentämällä LDL-kolesterolin hapettumisherkkyyttä. Söderholmin väitöstutkimuksessa paljastui myös, että ruisleipään lisätyt kasvisterolit alentavat merkitsevästi veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Väitöstutkimuksessa analysoitiin erityisesti rukiin uloimmissa kuorikerroksissa sijaitsevia fenolisia yhdisteitä. Sörderholmin väitöstutkimuksesta kertoo Ruokatieto.fi.

"Ruisleipää pitäisi syödä enemmän"

Söderholmin ruisleipätutkimukseen osallistui 63 tervettä koehenkilöä. Tutkittavien ruokavalio sisälsi kuukauden koejakson aikana ruisleipää päivittäin.Ensimmäiset kaksi viikkoa ruisleipää syötiin kolme siivua ja viimeiset kaksi viikkoa kuusi siivua päivässä. Puolella koehenkilöistä ruisleipä sisälsi myös lisättyjä kasvisteroleja.

Ruisleipää sisältävän ruokavalion havaittiin vähentävän LDL:n hapettumisherkkyyttä. Ruokatieto.fi:n mukaan tutkimus ei anna kuitenkaan varmaa vastausta siihen, millaisella päivittäisellä ruisleipämäärällä tämä vaikutus voitaisiin saavuttaa. Elintarviketieteiden maisteri Päivi Söderholmin mukaan suomalaisten kannattaisi kuitenkin syödä enemmän ruisleipää.

– Kyllä ruisleipää pitäisi syödä enemmän. Se on parhaita kuidun lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa ja todettuja terveysvaikutuksiakin on paljon. Jos päivittäin käytetyn ruisleivän määrä on kovin vähäinen, olisi hyvä ainakin kiinnittää huomiota sen laatuun eli valita mahdollisimman kuitupitoinen tuote, Söderholm neuvoo.

Lähde: Ruokatieto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat