Mainos

Suomalainen tulivuorenpurkauksesta Indonesiassa: Ei täällä mikään maailmanlopun meininki ole

Indonesiassa tuhansia ihmisiä pakosalle ajanut tulivuorenpurkaus ei ole aiheuttanut paikan päällä erityistä paniikkia.

Läheisellä Bunakenin saarella asuvan suomalaisen Heini Härsilän mukaan tulivuoren purkausta oli aluksi vaikea edes tajuta.

– Sieltä tulivuoresta tulee savua ihan tasaisin väliajoin. Sen takia me, jotka emme niin paljon näistä tulivuorien elämästä ymmärrä, emme heti tajunneet, että sieltä on tulossa oikeasti nyt muutakin kuin vain savua, Härsilä kertoo.

– Nythän tulivuori savuttaa ihan koko ajan.

Sulawesin saaren pohjoisosassa sijaitseva Lokon-vuori aloitti purkauksensa torstaiyönä. Härsilän mukaan paikalliset ovat suhtautuneet purkaukseen pääosin rauhallisesti.

– Ei nyt ihan voi sanoa, että tämä on arkipäivää, totta kai tämä on aina jollain lailla järkyttävä kokemus. Mutta yleensä näistä asioista tehdään toisella puolella maapalloa suurempi asia kuin mitä se paikallisille ihmisille loppujen lopuksi on. Täällä on kuitenkin satoja tulivuoria ja ihmiset ovat tottuneet siihen, että ne elävät.

Savupilven puuttuminen ihmetyttää

Viranomaiset ovat kehottaneet evakuoimaan tulivuoren lähistöltä 28 000 ihmistä, tähän mennessä on alueen asukkaista on evakuoitu joitakin tuhansia.

Härsilän mukaan ihmisten evakuointi purkauksen tieltä on sujunut hyvin rutiininomaisesti.

– Se on hyvin normaali toimenpide tällaisissa paikoissa, jossa tulivuoria on joka puolella ympärillä. Eli ihmiset on vaan siirretty turvaan sieltä vuorenrinteeltä, kun ei voida tarkkaan tietää mihin suuntaan se laava sieltä valuu.

Tulivuorenpurkauksesta ei ole toistaiseksi syntynyt esimerkiksi savupilveä. Lähistöllä olevia ovat ihmetyttäneet myös uutiset räjähdyksistä, joita on saanut lukea lähinnä netistä.

– Olen jutellut noin kymmenkunnan henkilön kanssa, jotka ovat nähneet purkauksen, heistä kukaan ei ole nähnyt räjähdyksiä. Ensin sieltä on tullut savua ja sen jälkeen on näkynyt kun laava on lähtenyt tulemaan sieltä, Härsilä toteaa.

– Toki jos siinä on ihan vuoren juuressa ollut, niin on sieltä voinut jotain rytinää kuulua. Mutta kyse ei ole todellakaan siitä, että kaikki ympärillä olevat saaret olisivat heränneet ja täällä olisi hirveä maailmanlopun meininki. Ihan normaalisti elämä jatkuu.

Härsilä kertoo tulivuoren läheisillä saarilla olevan melko paljon suomalaisia muun muassa sukelluskeskusksissa. Alueella olevilla suomalaisilla ei ole kuitenkaan hätää.

– Täällä saarilla tilanne ei muutu yhtään miksikään. Kaikki suomalaiset, joita täällä on tällä hetkellä aikamoinen määrä, ovat ihan kunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.