Suomalainen teollisuus lähtee avaruusromun etsintään

Suomalainen teollisuusryhmä on kehittämässä avaruusromun etsintään tarkoitettua havaintolaitetta. Avaruusromun ilmaisin on tarkoitus asentaa mahdollisimman moneen avaruuteen lähetettävään satelliittiin. Avaruusromu on nopeasti kasvava ongelma, joka aiheuttaa todellisen vaaran miehitetyille lennoille ja satelliiteille.

Taivaalle singahtavat satelliitit saavat pian matkaansa avaruusromua tarkkailevan laitteen. Ensimmäinen havaintolaite laukaistaan taivaalle vuonna 2000 euroopan avaruusjärjestön ESA:n Proba-nimisellä satelliitillä.

Avaruudessa seikkailee parhaillaan kaiken kokoista avaruusromua: kolme tonnia painavista satelliiteistä kantorakettien osiin ja mikrogramman kokoisiin metallisirpaleisiin. Esim.Kiinan Long March-raketin räjähtäminen vuonna 1990 synnytti kokonaisen avaruusromupilven .

Yhdysvaltain avaruustutkimus on laskenut, että maata kiertää yli 8000 vähintään nyrkin kokoista kappaletta. Pienempiä kappaleita on satoja tuhansia. Satelliitteja on jo menetetty avaruusromun törmäyksen vuoksi.
(MTV3/ Sirkka-Liisa Mannerkoski)


Lue myös:

    Uusimmat