Mainos

Suomalainen suosii vaaleaa kahvia

Erikoiskahvien osuus suomalaisten kahvinkulutuksesta on pysynyt pienenä.

- Vaikka eurooppalainen kahvikulttuuri onkin mukavasti rantautunut Suomeen, suomalainen kahvimaku on tykästynyt tähän perinteiseen vaaleapaahtoiseen, sanoo Paahtimoyhdistyksen asiamies Marleena Tanhuanpää.

Suomessa myydystä kahvista 97 prosenttia on vaaleapaahtoista, kuten suosituimmat merkit Juhla Mokka, Presidentti ja Kulta Katriina. Loppu on tummapaahtoisia tai erikoiskahveja.

Pauligin mukaan Suomessa on niin hyvää pehmeää vettä, että kahvista saadaan hyvät ominaisuudet irti, vaikka sitä ei paahdettaisikaan tummaksi.

Tummapaahtoisia ja erikoiskahveja kysytään kahviloissa ja ravintoloissa, mutta myös peruskahvi menee hyvin kaupaksi.

- Hotellin illallispöydässä saattaa saada espressoa, mutta esimerkiksi aamukahvipöydässä on usein suodatinkahvia, sanoo Pauligin viestintäpäällikkö Leena Miettinen.

Miettisen mukaan suomalaiset keittävät kodeissaan paljon kahvia, ja arviolta 75-80 prosenttia kahvista myydään vähittäiskaupoissa, suurin osa siitä kotikäyttöön.

Kahvia viedään Venäjälle ja Baltiaan

Suomi on muiden Pohjoismaiden tavoin yksi kahvin kulutuksen kärkimaista. Suomalaiset kuluttivat viime vuonna 9,9 kiloa kahvia henkeä kohti, saman verran kuin toissa vuonna.

Suurimman osan kahvista paahtoivat kotimaiset yritykset. Paahtimot toivat raakakahvinsa pääasiassa Väli- ja Etelä-Amerikasta. Afrikan maista eniten raakakahvia tuotiin Keniasta.

Noin yhdeksän prosenttia suomalaisten juomasta paahdetusta kahvista oli ulkomailla paahdettua. Suurin osa siitä tuotiin Hollannista. Tuonti kasvoi kolmanneksella.

Myös kahvin vienti jatkoi kasvuaan. Tanhuanpään mukaan vienti on lisääntynyt tasaisesti viime vuosien ajan, viime vuonna seitsemällä prosentilla.

Suomesta kahvia viedään lähinnä Baltian maihin ja Venäjälle. Muun muassa Pauligilla on rakenteilla paahtimo Venäjällä. Paahtimon on määrä valmistua ensi vuoden alkupuoliskolla, jolloin sinne siirretään osa Venäjän markkinoille suunnatusta tuotannosta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.