Mainos

Suomalainen Snowden-teatteri LA:ssa – päähenkilön nimi muutettiin oikeusjutun pelossa

Entinen tiedustelupalvelun työntekijä kertoo julkisuuteen, että tiedustelupalvelu vakoilee ketä ja mitä sattuu. Sen jälkeen työntekijä katoaa Venäjälle ja Yhdysvallat ja sen johto näyttäytyvät naurettavalta. Kuulostaako tutulta? Nyt Edward Snowdenista ja NSA:sta on tehty myös suomalais-amerikkalainen näytelmä.

Kirjailija Markus Leikolan Snow Leopard's Den (Lumileopardin pesä) saa ensi-iltansa Kaliforniassa huomenna suomalaisen kirjallisuudenpäivänä. Leikola kirjoitti teatterin suoraan englanniksi, sillä hänen mielestään vakoilufarssi kuuluu Amerikkaan.

– Kun katsoo amerikkalaista maailmaa, niin siellä Snowden on joko konna tai sankari. Mutta aina löytyy kolmaskin lähestymiskohta - nauraminen, sanoo Leikola.

Näytelmässä irvaillaan Snowdenin lisäksi NSA:lle, Barack Obamalle, Vladimir Putinille ja Pohjoismaiden johtajille.

– Olin käsikirjoitusta lukiessa, että huhhuh tämä on kova aihe, mutta se on minusta juuri hienointa, että komedian avulla voidaan käsitellä hyvin raskaitakin aiheita, sanoo ohjaaja Katariina Laurila.

Harvinainen suomalais-amerikkalainen projekti

Esityksestä vastaavan Funland Comedy -ryhmän ohjaaja ja tuottaja ovat suomalaisia, mutta esityksen näyttelijät ovat pääasiassa amerikkalaisia.

– Tämä on hyvin harvinainen projekti. Minun tiedossa ei ainakaan ole, että tällaista olisi tehty Amerikassa ennen, Laurila sanoo.

– Minulla on todella kovat paineet. Suurin paine on näytellä hänet oikein, Edward Snowdenia näyttelevä Caleb Manci sanoo.

Mancin on joutunut käyttämään roolihahmon luomiseen paljon luovuuttaan, sillä Snowden on esiintynyt julkisuudessa vain pari kertaa. Mancin mukaan Snowden on ymmärretty väärin, jos hänen ajatellaan halunneen huomiota.

– Hänhän on ollut jo nyt pitkään pois näkyvistä. Hän halusi tuoda tärkeän aiheen esiin, sillä eihän kukaan aivan tarkalleen tiedä, missä hän nytkään on, jossain Venäjällä, sanoo Manci.

Vaikea luottaa enää mihinkään

Leikola sanoo, että haluaa esityksellään pohtia, mihin oikein voi luottaa ja mihin ei.

– Välillä heräämme todellisuuteen, ettei verkkoon ja nettiin eikä oikein mihinkään voi luottaa. Jotenkin on kuitenkin vain jatkettava eteenpäin, Leikola sanoo.

Näytelmän aihe on sen verran arka, että tekijät päättivät muuttaa päähenkilön nimen kesken harjoitusten Edward Snowdenista Edrward Snordeniksi.

– Tuottaja Saara Wacklin kyseli eri asianajajilta ja vaarana oli se, että joudumme oikeuteen, Laurila sanoo.

Haaveena esitys Suomeen

Santamonicalaisessa Promenade Playhousessa Snowden-teatterille on varattu aluksi viisi esityskertaa. Ryhmän tavoitteena on kuitenkin laajempi kulttuurien vaihto.

– Meillä on todella kevyt produktio, mikä tarkoittaa sitä, ettei lavasteita juuri ole. Olisihan se hienoa saada esitys esimerkiksi ensi kesäksi Suomen teatterikesään, Laurila sanoo hymyillen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.