Suomalainen sarjakuva jopa myy

Milla Paloniemi julkaisi Kiroilevaa siiliä aluksi omakustanteena.

Suomalaisella sarjakuvalla menee nyt lujaa. Kaksi sarjakuva-albumia on noussut kymmenen myydyimmän kotimaisen kirjan listalle: Juba TuomolanViivi ja Wagner 11: Terassilla tarkenee jaMilla PaloniemenKiroileva siili 2.

Lisäksi tänä vuonna on jaettu ensimmäinen Sarjakuva-Finlandia - sekin Milla Paloniemelle.

Sarjakuvan noususta huolimatta Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtaja Susanna Partio on yllättynyt siitä, että suomalaisen kaunokirjallisuuden top kymmenen -listalle mahtuu jo kaksi sarjakuva-albumia. Toisaalta hän ei hämmästele sitä, että juuri nämä kaksi albumia myyvät.

- Paloniemen ja Tuomolan kirjat ovat yksinkertaisesti hyviä. Niissä on onnistuttu kiteyttämään viesti niin, että se osuu ja toimii. Helposti luettavan stripin teko on vaikeaa, mutta Tuomola ja Paloniemi ovat siinä lajissa mestareita, sanoo Partio.

Rohkeus ja luovuus kukkivat omakustanteissa

Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtaja Susanna Partio sanoo suomalaisen sarjakuvan elävän nousukautta.

- Suomessa tehdään paljon omakustanteita ja senkin takia sarjakuvakenttä on rikas ja elävä. Lisäksi netti on madaltanut sarjakuvien julkaisemiskynnystä. Esimerkiksi Milla Paloniemi julkaisi Kiroilevaa siiliä aluksi netissä ja saamansa palautteen innostamana teki sarjakuvat kirjaksi asti, sanoo Partio.

Partio sanoo, että suuret kustantamot ovat tehneet palveluksen sarjakuvalle, kun eivät ole aina olleet halukkaita kustantamaan sarjakuvia.

- Sarjakuvan tekijöiden on ollut pakko olla rohkeita ja toisaalta he ovat saaneet vapaasti kokeilla, kun ovat tehneet sarjakuvat omakustanteena.

Taiteellinen vapaus viehättää monia sarjakuvataiteilijoita nyt jo niin paljon, että vaikka pyydettäisiinkin, eivät tekijät välttämättä enää suostu kustantamojen talleihin kompromisseja tekemään.

- Ulkomaillakin ollaan hyvin kiinnostuneita suomalaisesta taidesarjakuvasta, Partio sanoo.

Partio sanoo, että kaikki sarjakuva ei suinkaan ole taidetta.

- Monilla suomalaisilla tekijöllä on taidekoulutustausta ja he kokeilevat rohkeasti ja luovasti omaa tyyliään. Nämä taidesarjakuvat on huomattu myös ulkomailla.

Toisaalta kaikki suomalaiset sarjakuvat eivät välttämättä uppoa Suomen rajojen ulkopuolella perisuomalaisuutensa vuoksi.

- Jos miettii Tuomolan luomaa sikaa ja Paloniemen siiliä, niin ne molemmat kuvaavat suomalaista miestä osuvasti eläinhahmojen kautta, mutta ruotsalaiset eivät välttämättä tajua näitä sarjakuvia ollenkaan, koska siellä mieskuva on erilainen, Partio summaa.

Lue myös:

    Uusimmat