"Suomalainen ruoka voi loppua"

Suomen maatalous on pahassa kannattavuuskriisissä. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen ennusteen mukaan maatalouden tulotaso jää tänä vuonna 40 prosenttia viimevuotista alhaisemmaksi. Syynä romahdukseen on muun muassa viimevuotista huonompi viljasato.

MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborgin mukaan maataloustuottajien ahdinko voi johtaa pahimmillaan siihen, että ruoantuotanto Suomessa loppuu, eikä kuluttajille ole tarjolla enää kotimaista ruokaa.

Kustannusten kohoaminen on näkynyt jo ruuan hintojen nousuna. Kallistunut ruuan hinta ei ole auttanut kuitenkaan maataloustuottajia, sillä tuottajien kustannukset ovat nousseet vieläkin enemmän.

- Ruoan hinta on noussut noin kahdeksan prosenttia, mutta viljelijöiden kustannukset ovat nousseet noin 50 prosenttia, Hornborgtoteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Lisänsä maataloustuottajien ahdinkoon on tuonut energian kohonnut hinta. Myös maailmalla parhaillaan myllertävä finanssikriisi on synnyttänyt alalla epävarmuutta. Hornborg kuitenkin painottaa, että maatalous vaatii investointeja myös taloudellisesti huonoina aikoina.

- Maatalouteen täytyy investoida, jotta ollaan kilpailukykyisiä myös tulevaisuudessa ja saadaan sitä raaka-ainetta elintarviketeollisuudelle ja sitä kautta myös suomalaiselle kuluttajalle.

Hornborg vaatii, että kustannusten nousu jaetaan koko tuotantoketjun kannettavaksi.

- Kaikilla on tietysti oma tavoite. Elintarviketeollisuuden pitää olla kannattavaa ja kaupan pitää olla kannattavaa. Mutta sitä ei voi ottaa pelkästään viljelijän kukkarosta, koska tällä hetkellä tuotanto ei ole kannattavaa.

Kolmisensataa maanviljelijää kokoontuu tänään Helsinkiin ilmaisemaan pääministeri Matti Vanhaselle huolensa maatalouden kannattavuuskriisistä ja keskustelemaan keinoista sen ratkaisemiseksi. Hornborg näkee, että toimia tarvitaan ainakin verotuspuolella.

- Ehkä täytyisi myös katsoa kilpailulainsäädäntöä ja miettiä millä lailla viljelijän neuvotteluasemaa voitaisiin tässä ketjussa vahvistaa, Hornborg summaa.

Lue myös:

    Uusimmat