Suomalainen ratkaisee hankalat tilanteet välinpitämättömyydellä

Miten suomalaiset suhtautuvat vihamielisyyteen? Suurin osa suomalaisista tukeutuu samaan keinoon vihanmielisyyttä vastaan: välinpitämättömyyteen.

AVA kysyi lukijoiltaan, mikä on paras tapa suhtautua vihamielisyyteen. Huomattavasti suurin osa vastaajista, 62 prosenttia, kertoi, että välinpitämättömyys on vahvin ase vihaa vastaan. Monet kokivat, että se olisi myös paras tapa suhtautua esimerkiksi kiusaamiseen. Suomalaisista 23 prosenttia puolestaan oli sitä mieltä, että anteeksianto toisi rauhan vihanpidolle ja katkeruudelle.

Yhdeksän prosenttia oli valmis kostamaan pahan pahalla; heidän mielestään kosto olisi parasta lääke vihamielisyydelle. Kosto oli heidän mielestään suloinen ja ansaittu – ehkäpä näin toinen oppisi tehneensä väärin? Vain seitsemän prosenttia oli sitä mieltä, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan: vihamielisyyteen tulisi suhtautua vihamielisyydellä.

Suomalaisten mielestä paras tapa suhtautua vihamielisyyteen on..

1. Välinpitämättömyys (62 prosenttia)

2. Anteeksianto (23 prosenttia)

3. Kosto (9 prosenttia)

4. Vihamielisyys (7 prosenttia)

Kyselyyn vastasi 2 353 Helmen lukijaa. Mitä hyötyä on olla välinpitämätön tai antaa anteeksi vihanpitäjille? Suomalaisilla oli mielenkiintoisia perusteluja.

"Ei vihainen sonni kauan yksin puhise"

Suomalaisista 62 prosenttia uskoi välinpitämättömyyden olevan paras tapa suhtautua vihamielisyyteen. Tosin motiivit poikkesivat toisistaan: osa oli sitä mieltä, että välinpitämättömyys olisi paras kosto. Välinpitämätön asenne toista kohtaan oli loistava tapa ärsyttää tätä, kun hänen vihamielisyytensä liikutakaan. Toiset taas olivat sitä mieltä, että välinpitämättömyys toisen vihaa kohtaa saisi toisen tajuamaan suuttumisen ja ärtymyksen olleen turhaa ja näin ollen viha laantuisi. Välinpitämättömyyden myös ajateltiin olevan ainoa tapa, joka ei satuta itseä tai muita: se loi vähiten vastareaktiota vihanpidolle.

– Välinpitämättömyys, koska yleensä on kysymys kateudesta. Vihaisella on todennäköisesti itsellä paha olla. Mitä välinpitämättömämpi suhtautuminen, sitä huonommin negatiivinen olotila saadaan siirrettyä vihan kohteeseen. Viittaa kintaalla!

– Välinpitämättömyys, koska jos on vaan välinpitämätön, esim. kiusaajat lopettaa, kun eivät saa haluamaansa, vastavihaa.

– Välinpitämättömyyden pitäisi lopettaa kiusaaminen, mutta valitettavasti näin ei aina ole, vaan kiusaaja jatkaa kiusaamistaan niin kauan, kunnes saa uhrinsa raivostumaan, mikä juuri tekee tästä ongelmasta todella vaikean... Olen muuten itse yrittänyt anteeksiantoa monesti, mutta ei se vaan niin helppoa ole. Varsinkin, jos kiusaaja vie kaiken ja nauttii itse kaikesta hyvästä, jota ei ole edes ansaittu rehellisesti.

– Se vie vähiten itseltä energiaa ja toivottavasti saa toisenkin ymmärtämään, miten typerää on vihoitella. Voisipa vihoittelija ottaa siis mallia minusta.

– Kosto on julma, aiheuttaen vain kostonkierteen. Ei voi olla loppuikäänsä vihantunteen vallassa. Anteeksianto on lepsuutta, ellei anteeksi ole pyydetty ilman kyyn eleitä. Siispä parasta on olla välinpitämätön ja unohtaa koko juttu. Antaa toisen pitää vihamielisyytensä jos luulee niin olevansa onnellinen.

– Uskon elämän maksavan jokaiselle ansioidensa mukaan, ennemmin tai myöhemmin. Viha kuluttaa ja kosto on turhaa.

– Minä itse olen melko usein vihamielinen, mikä ei tarkoita kohdallani, että tekisin mitään pahoja asioita ja tekoja. Vastikkään pelastin siepon pesäkin poikasineen. Minä vaan en pidä ihmisistä. Enkä välitä heistä. Kuudentena päivänä Jumala loi ihmisen ja miksiköhän seitsemäntenä päivänä meni levolle. No siksi kun tajusi mokanneensa pahimman kerran, kun ihmisen loi.

– Välinpitämättömyys on paras kosto vihamielistä ihmistä kohtaan. Itselleni oltiin vihamielisiä töissä koska oli liian erilainen pomoihin ja työkavereihin verrattuna. Mielipiteitäni, älyäni ja jopa ammattitaitoani vähäteltiin ja aliarvioitiin. Onneksi se ei enää onnistu – jäin vapaaehtoisesti työttömäksi. Välinpitämättömyys satuttaa eniten, minähän sen tiedän omasta kokemuksestani.

– Vaikka sitä sanotaan, että mikään ei kismitä vihamiestäsi enempää kuin se että annat hänelle anteeksi, niin itse käytän silti ennemmin välinpitämättömyyttä. Se kismittää vihamielistä henkilöä vielä enemmän – kun ei saa toisessa aikaan minkäänlaista reaktiota vaikka itsellään savu nousee korvista.

Anteeksianto tuo rauhan

Suomalaisista 23 prosenttia uskoi anteeksiannon olevan paras tapa suhtautua vihamielisyyteen. Kuitenkin anteeksiannon motiivit erosivat: osa koki asettuvansa vihan tai vihamielisen yläpuolelle anteeksiannon myötä. Osalle anteeksianto oli keino päästä elämässä eteenpäin ja jättää menneet taakse. Anteeksiannon koettiin olevan yksi tärkeimmistä asioista, jonka jokaisen ihmisen tulisi oppia.

– Sydän joka antaa anteeksi vääryyden on kuin lävistetty simpukka, joka peittää haavansa helmellä.

– Anteeksianto, koska kosto, viha ja välinpitämättömyys luovat vain lisää vihaa ja välinpitämättömyyttä, ja sitä maailma ei todellakaan kaipaa.

– Vihassa olo ei ratkaise mitään. Se vie itseltään voimia, kun taas antaa anteeksi ilkeätkin teot niin pystyy jatkamaan positiivisin mielin itse elämäänsä. Tämähän ei tarkoita sitä että pitäisi unohtaa..

– Jos ihminen puhuu tai toimii paha mielessä, paha seuraa häntä. Jos ihminen puhuu tai toimii puhtain ajatuksin, onni seuraa häntä kuin varjo, joka ei jätä koskaan.

– "Jos joku lyö sinua poskelle, tarjoa toinenkin poski. Jos joku vie sinulta viitan, anna hänen ottaa paitasikin." Luuk. 6:29

– Vihamielisyys ja kaunan kantaminen tekevät eniten hallaa itselle. Niinpä niin – olisipa se niin helppoa. Itse olen kantanut kaunaa koulukiusaajilleni yli 30 vuotta – ja taannoin luokkakokouksessa nautin sydämeni pohjasta. Minua pidettiin etenkin yläasteella tyhmänä ja yksinkertaisena. Totuus oli jo silloin ihan muuta – se selvisi niillekin jotka eivät asiaa tienneet. Pahin koulukiusaaja ei edes tullut paikalle, enkä yhtään ihmettele. En ollut ainoa joka häntä inhosi. Niin että opettelemista olisi itsellänikin. Yleensä naamioin nykyään suuttumukseni ja ihmetykseni vihamielisyyttä osoittavalle ihmiselle välinpitämättömyydeksi. Se yleensä tepsii niin että huomionhakuinen negatiivinen ihminen alkaa mustamaalata minua – ja tekee hallaa paljon enemmän itselleen kuin minulle. Itse en sellaiseen alennu.

– Rakkaus on universumin suurin voima. Rakkaudella voittaa vihan ja vihaisimmatkin tyypit. Koskaan ei kannata vastata pahaan pahalla. Se että kannat kaunaa tai vihaat jotakuta, tekee pahaa vain sinulle itsellesi. Kun päästät irti negatiivisista tunteista, annat itsellesi rauhan ja vapauden.

– Anteeksianto, koska silloin sinulla itsellä on helpompi olla. Ja täytyy aina muistaa että uskaltaa pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Sydämen sivistys on tärkeä piirre ihmisellä.

– Näinhän meille on opetettu: "anna heille anteeksi, he eivät tiedä mitä tekevät". Hassua sinänsä, että en ole mielestäni lainkaan uskonnollinen ihminen, mutta kannatan täydestä sydämestäni Jeesuksen opetuksia. Tässäkin on syvästi filosofinen sanoma: vain kehittymätön ihminen jaksaa vihata. Anteeksianto vapauttaa voimia tärkeämpiin asioihin.

– Anteeksianto, koska enhän voi tietää minkä vuoksi toinen on vihamielinen. Se voi johtua ihan muista syistä, kuin minusta.

– Vain anteeksi antamalla vapauttaa itsensä siitä pahasta jonka on kokenut. Vihamielisyys rasittaa vain sitä joka kokee vihaa ei sitä joka antaa anteeksi. Viha on vihaajassa, ei sen kohteessa.


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja