Mainos

Suomalainen puu käy kaupaksi Japanissa

Talousvaikeuksistaan huolimatta Japani on Suomelle tärkeä vientimaa. Japanilaiset ovat mieltyneet erityisesti suomalaiseen puuhun. Presidentti Martti Ahtisaaren tänään alkavalla Japanin-matkalla hierotaan myös kauppasuhteita.

Suomelle Japani on tärkeä kauppakumppani, vaikka sinne menee vain kaksi prosenttia viennistämme. Maanjäristysten takia japanilaiset rakentavat paljon puutaloja, ja erityisesti suomalaisesta puusta. Suomi vie Japaniin raaka-aineita ja tuo koneita ja elektroniikkaa.

Talous takkuilee

Japanin talous on takkuillut koko vuosikymmenen, osittain jenin vahvistumisen takia. Jenin kurssimuutos on ollut hurja: dollarin arvo suhteessa jeniin on pudonnut puoleen viidessä vuodessa.

Pari viime vuotta jeni on kuitenkin taas heikentynyt, ja se on piristänyt vientiä. Tulevaisuus ei kuitenkaan vielä näytä hyvältä. Alkuvuoden kova tuotannon kasvu johtui enimmäkseen arvonlisäveron korotuksesta. Japanilaiset ryntäsivät kauppoihin, ennen kuin vero nousi kolmesta viiteen prosenttiin. Nyt ostointo on taas laantunut.

Japani ei ole avannut vielä kaikkia aloja ulkomaisille kilpailijoille. Esimerkiksi tietoliikenteessä bisnes on enimmäkseen japanilaisyritysten heiniä. Tosin Nokia on jo hamunnut merkittävän osan Japanin matkapuhelinmarkkinoista.
(MTV3/Pirkko Tammilehto)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.