Suomalainen on modernin epävarma

Suomalainen on modernin epävarma. Luonnehdinta on Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan kansallisesta asennetutkimuksesta, joka julkistettiin tänään. Tutkimuksen mukaan suomalaisilla on realistinen käsitys kaiken jatkuvasta muuttumisesta.

EU-jäsenyys hyväksytään tapahtuneena tosiasiana. EU:sta eroamista kannattaa vajaa neljännes suomalaisista. Muut lähivuosien suuret kansalliset ratkaisut tuovat sen sijaan esiin erimielisyyttä ja tiukkojakin kannanottoja. Yli 40 prosenttia suomalaisista katsoo, että Suomen tulee liittyä rahaliitto Emuun, jos useimmat muut EU-maat liittyvät.

Nato-jäsenyys ei innosta

Suomen Nato-jäsenyys ei saa tutkimuksessa kannatusta. Suoraa liittymistä Natoon kannattaa vain 17 prosenttia kansalaisista. Suomalaisten enemmistö eli 50 prosenttia katsoo, että Suomen tulee toimia Naton kanssa läheisessä yhteistyössä liittymättä Natoon. Yhteistoiminta Pohjoismaiden kanssa nauttii voimakasta kannatusta. Sen takana on yli 80 prosenttia suomalaisista.

Julkista turvaverkkoa kaivataan

Julkisia hyvinvointipalveluja kannatetaan taas aiempaa enemmän. Yksityistämiseen perustuvan hyvinvointimallin kannatus on neljänä viime vuotena hieman laskenut. Vasta vajaa viidennes kansalaisista katsoo laman olevan ohitse. Käsitys selittynee korkeilla työttömyysluvuilla. Tulevaisuudenuskossa on palattu vuoden 1986 korkealle tasolle. Työttömyystilanne ei kuitenkaan estä suomalaisia ajattelemasta huomattavan myönteisesti tulevaisuudesta.

Maaseutu ja kaupunki yhteistyöhön

Tutkimuksessa tulee esiin vaatimus kaupunkien ja maaseudun yhteistyöstä. Maaseutu nauttii suomalaisten arvostusta ja kannatusta. Maaseudun idyllille asetetaan reunaehtoja. Maaseutu olisi pystyttävä säilyttämään elinkelpoisena, mutta pitkälle omaehtoisesti, ilman mittavaa ulkopuolista tukea.

Politiikka on vierasta

Suomalaisten vieraantuneisuus politiikasta on yhtä voimakasta kuin ennekin. Peräti 85 prosenttia vastaajista katsoo, että puolueet ovat ajautuneet yhä kauemmas tavallisten ihmisten ongelmista. Tämä käsitys pikemminkin lisääntyy kuin vähenee. Neljä kymmenestä suomalaisesta ei ole kiinnostunut politiikasta eikä seuraa politiikkaa aktiivisesti. Alle kolmikymppisten kohdalla kuusi kymmenestä ilmoittaa, että ei ole kiinnostunut politiikasta. Tutkimus toteutettiin vuodenvaihteessa. Siihen osallistui liki 2500 suomalaista.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat