Mainos

Suomalainen öljyasiantuntija: Öljyä riittää vielä

Suomalaisen Neste Oilin markkina-analyytikko Pekka Purho ei ole huolissaan öljyn ehtymisestä.

OECD:n perustama Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi eilen, että maailman öljyvarat uhkaavat loppua arvioitua nopeammin. IEA:n mukaan suurin osa maailman suurista öljykentistä on jo ohittanut tuotantonsa huipun tai saavuttaa sen viimeistään kymmenen vuoden kuluttua.

Myös Purho uskoo, että öljykenttien tuotannon huippu on jo saavutettu. Hän näkee kuitenkin, että tällä tuotannon tasolla voidaan pysytellä vielä jopa 20 vuotta. Tilannetta auttaa myös se, että vaihtoehtoiset energiamuodot ovat vähentäneet riippuvuutta öljystä.

- Konventionaalisen, niin sanotun helpon öljyn tuotanto on tasaantumassa. Kaasu, hiili sekä uusiutuvat energiavarat, kuten biopolttoaineet osaltaan helpottavat tilannetta, mutta ei tässä huolta öljyn loppumisesta ole pitkään aikaan.

Purho näkee, että valtaosa maailman öljyvaroista on edelleen hyödyntämättä.

- Tuolla arktisilla alueilla on vielä valtavat öljyesiintymät, sitä löydetään koko ajan lisää. On arvioitu, että kaupallisesti hyödynnettävissä olevista maailman öljyvaroista olisi vielä kaksi kolmasosaa tuottamatta.

Hän uskoo kuitenkin, että öljyn hankkiminen vaikeutuu.

- Tietenkin jos öljyn hinta kallistuu ja öljy niukkenee, niin se etsii uudet kulutuskohteet, missä sitä todella tarvitaan, Purho toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.