Mainos

Suomalainen nainen on tyytymätön kehoonsa

Kuva: Futureimagebank

Tuoreen kyselyn mukaan suurin osa suomalaisnaisista pitää itseään onnellisena. Eniten tyytymättömyyttä elämässä aiheuttavat paino ja muut ulkonäköön liittyvät seikat.

Terve Median internetkyselyyn vastanneista naisista lähes 70 prosenttia toivoisi olevansa laihempi. Seuraavaksi eniten naiset haluaisivat muuttaa kehossaan rintoja, takapuolta ja kasvoja. Suurin osa, lähes 63 prosenttia, naisista ei kuitenkaan olisi valmis maksamaan plastiikkakirurgisista muutoksista, vaikka heillä olisi siihen varaakin.

Onnellisuutta tutkinut psykologian professori Markku Ojanen toteaakin, ettei onni löydy laihduttamalla tai kehoa muokkaamalla.

- Olen tutkinut joitakin ylipainoisten ryhmiä, eikä painon putoamisella niin kauheata merkitystä ole. Sitä paitsi jos ihmisen hyvinvointi muuten on hyvällä mallilla, niin mihinkäs se nyt siitä enää nousee. Kulttuuri kuitenkin välittää meille sellaista kokemusta, että voimme tehdä jotakin omalle habituksellemme. Tätä kautta ihminen ajattelee, että tämä on se asia, johon voin vaikuttaa, Ojanen sanoo.

Ojanen ei usko, että naiset pyrkivät hoikkuuteen pelkästään viehättääkseen vastakkaista sukupuolta.

- Kyllä naiset myös miellyttävät toinen toisiaan tai haluavat osoittaa ulkonäöllä, että he ovat ajassa mukana. Tietysti on kyse myös itsearvostuksesta ja lopulta koko kulttuuristamme. Sitä paitsi muutaman vuoden takainen amerikkalaistutkimus kertoo, että naisten ihannepaino on selvästi matalampi kuin se, minkä miehet asettavat naisille.

Perhe uran edellä

Markku Ojasen mukaan ihmisen tekevät onnelliseksi vanhat, tutut asiat.

- Ihminen on onnellinen, kun hänen ihmissuhteensa toimivat. Kun on läheisiä ihmisiä, kuten puoliso, lapsia ja ystäviä. Nykyajan naisille myös työ on tavattoman tärkeä asia. Samoin tärkeitä ovat harrastukset, jotka antavat elämään sisältöä, kuvailee Ojanen.

Terve Median kyselyssä noin 63 prosentilla vastaajista oli 1-5 läheistä ystävää. Toisaalta hieman yli 60 prosenttia vastaajista koki joskus yksinäisyyttä ja noin puolet kaipasi lisää ystäviä. Parisuhteisiinsa naiset olivat pääosin tyytyväisiä ja kokivat olevansa niissä tasavertaisia kumppaneita.

Työelämässä naiset kokivat olevansa hyviä työntekijöitä, ja nykyisessä työssään viihtyi lähes 48 prosenttia vastaajista. Lähes 80 vastaajista kuitenkin asetti perheen uran edelle.

Persoonallisuus onnellisuuden sinettinä

Ojanen muistuttaa, että myös elämänkatsomuksella on edelleen merkitystä onnellisuuden suhteen.

- Se vaikuttaa, onko ihmisellä elämälle tukea antava kertomus. Edelleen monille uskonnolla on suuri merkitys tai sitten on jokin muu asia, joka saa elämän tuntumaan riittävän tukevalta.

Onnellisuuden sinettinä on Ojalan mielestä persoonallisuus, jonka merkitystä monet tutkijat korostavat.

- Geenit ovat tässä vahvasti mukana, samoin oman elämän tapahtumat, hyvät ja huonot asiat, jopa traumat. Jos on myönteinen, hyväntahtoinen, toiveikas, kohtuullisen sosiaalinen ja vastuuntuntoinen ihminen, niin nämä asiat ovat varmasti yhteydessä onnellisuuteen ja hyvinvointiin, Ojanen summaa.

Terve Median internetissä tehtyyn kyselyyn vastasi 9612 aikuista suomalaisnaista tammikuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.