Suomalainen Mikko jahtaa rikollisia Singaporessa – tutkii rikoksia internetin pimeällä puolella: "Suomi saa edelläkävijänä hyvin kiinni näitä rikollisia"

YK nimittämä suomalainen kyberspesialisti Mikko jahtaa rikollisia Singaporessa – miten rikollisten kommunikaatiokanavaa"darknettiä"voidaan tutkia? 6:07
Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen: YK:n nimittämä suomalainen kyberspesialisti Mikko jahtaa rikollisia Singaporessa – miten rikollisten kommunikaatiokanavaa "darknettiä" voidaan tutkia?

Suomalainen Mikko S. Niemelä kehitti Singaporen yliopistossa menetelmän darknetin tutkimiseen. Nykyään hänellä on oma yritys, jossa myös Singaporen valtio on osallisena.

Darknetin selaamiseen internetissä tarvitaan oma selaimensa, josta yleensä puhutaan Tor-selaimena. Tor-selain tekee käyttäjästään teknisesti anonyymin.

Rikolliset käyttävät tätä anonymiteettiä usein hyväkseen.

Rikollisuus kukoistaa darknetissä

Niemelä tutkii järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa darknetissä. Niemelän mukaan alustaa pystyy kuitenkin käyttämään niin hyvään kuin pahaan. Järjestäytynyt rikollisuus käyttää alustaa hyväkseen anonyymiin keskusteluun, niin kuin muutkin.

– Darknet-markkinapaikkojen ekosysteemi on kasvanut ihan mielettömästi. Nykyään sieltä voi ostaa hakkerointia firmoihin, valtion luottamuksellista tietoa, tai pystyy palkkaamaan jonkun etsimään vaikka luottokortteja.

– Enää ei itse tarvitse olla se mastermind rikollisuuden takana, näitä palveluita pystyy myös ostamaan, Niemelä selittää.

Huumekauppa ja varastetun tavaran kauppa kukoistavat darknetissä. Niemelän mukaan siellä käydään esimerkiksi myös norsunluukauppaa.

Suomi yliedustettuna

Darknetissä tieto tuhoutuu pian, joten viranomaisille ei jää paljon tutkittavaa. Niemelän kehittämä menetelmä täydentää metatietoa, eli esimerkiksi sitä, millä kielellä keskustelut on käyty ja kauanko käyttäjä on ollut paikalla. Yksityiskohtaisemmat tiedot auttavat viranomaisia.

Darknettiä käytetään rikollisuuteen myös Suomessa ja kiinniottojakin on tehty.

– Suomi tietysti teknisenä edelläkävijänä saa hyvin kiinni näitä rikollisia. Kyllä se on aika suurta suhteessa maan kokoon.

Niemelän mukaan darknetissä keskustelut käydään usein englanninkielellä, joten suomenkieliset keskustelut pomppaavat helposti esiin. 

– Suomi on kyllä yliedustettuna. 

Darknetin tutkimiseen kehitetyn menetelmän keksimisen jälkeen Niemelä aloitti yhteistyön YK:n huume- ja rikosviraston kanssa. Projektissa valitaan kymmenen maata Aasiasta ja tutkitaan näiden maiden darknetissä tapahtuvaa rikollisuutta. Lyhyesti sanottuna kyseessä on Aasian kartoitus.

Lue myös:

    Uusimmat