Suomalainen matkailee EU-maissa kuin turisti

Suomalainen ei tunne oikeuksiaan matkatessaan Euroopan maissa. Euroopan Unionin jäsenillä on erinäisiä matkustamista helpottavia asioita, mitkä tunnetaan huonosti - tämän vaikutelman saa ainakin lentokentällä. Kukaan ei tiedä ainakaan Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista.

Kuvittele, että olet laskettelumatkalla esimerkiksi EU:n tuoreessa jäsenmaa Bulgariassa. Loukkaat ranteesi niin pahasti, että tarvitset sairaalahoitoa. Olet EU:ssa, joten olet kuin kotimaassasi - jos sinulla on lompakossa tämä Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ilman sitä saatat olla ongelmissa.

– Aika pieni prosentti suomalaisista omistaa tämän kortin. Täytyy muistaa, että yhä noin 30 prosenttia suomalaisista lähtee matkalle ilman minkäänlaista vakuutustakaan. Suomalaiset ovat huolimattomia, oppivat vasta kun jotain sattuu, pohtii matkatoimisto Arean markkinointi- ja kuluttajamyynnin johtaja Jari Ahjoharju.

Lomalle halutaan EU-rajojen yli

Vaikka matkustaminen Unionin jäsenmaissa olisi helppoa ja turvattua, moni suomalainen haikailee kauemmas. Lentokentällä Meksikoon lähdössä oleva pariskunta kertoo valitsevansa matkakohteensa elämysten perusteella - EU-maat ovat heille jo niin tuttuja.

Arean Ahjoharju vahvistaa epäilyn: suomalaiset eivät osaa hyödyntää EU:n matkailua helpottavia asioita. Hän keksii kuitenkin yhden ryhmän, joka osaa ottaa ilon irti:

– Moni eläkeläinenhän asuu osan vuodesta Espanjassa. Espanjassa on paremmat lääkekorvaukset, ja mielestäni he saavat sieltä lääkkeensäkin ilmaiseksi.

Tarvitseeko EU-maissa passia?

Lentokentällä usein ylitetään kahden maan raja. Jos ylitetään kahden EU-maan raja, puhutaan sisäliikenteestä. Jos lähdetään tai tullaan EU:n ulkopuolelta, puhutaan ulkorajan ylittämisestä. Liittyminen EU:hun 15 vuotta sitten vähensi paljon esimerkiksi Rajavartiolaitoksen töitä - nykyään heidän täytyy tarkistaa ainoastaan ulkorajan ylittävät matkustajat.

Moni matkustaja luulee, että EU:ssa ja Shengenissä olevana maana suomalaisten ei tarvitse ottaa melkein mitään matkustusasiakirjoja matkalle mukaan. Tullista kerrotaan, että välillä yritetään matkustaa jopa kirjastokortilla. Passi tulee olla aina mukana, ainoastaan pohjoismaissa voi matkustaa ilman passia.

– Pohjoismaissa mikä tahansa kortti - vaikka pankkikortti - käy, kunhan voit todistaa henkilöllisyytesi. Muihin maihin hyväksytään vain passi tai henkilökortti, kertoo Rajavartiolaitoksen kapteeniluutnantti Petri Härmä.

Rajavartiolaitoksen hommat saattavat taas vähentyä, jos uudet pyrkijät Kroatia ja Turkki otetaan EU: jäseniksi. Tällöin heidän lentonsa siirtyvät sisärajaliikenteeseen, eikä niitä tarvitse enää tarkastaa.

Juttu on osa MTV:n uutisten viikolla 8 julkaistavaa EU-juttusarjaa

Lue myös:

    Uusimmat