Suomalainen mämmi ei olekaan täysin suomalaista

Suomalaisista suomalaisimmaksi mielletty ruoka - mämmi - ei välttämättä olekaan täysin suomalainen. Suomessa ei yksinkertaisesti viljellä riittävästi ruista.

– Luomumämmin raaka-aineet ovat tänä vuonna kotimaisia, mutta perinteisessä mämmissä tätä ei voida taata. Kaikki ruisjauhot eivät ole kotimaisia, mutta ruismallas on kotimaista, Kymppi-Maukkaat Oy:n toimitusjohtaja Lasse Koski kertoo.

Mämmin raaka-aine ruisjauho voi olla sekoitusta, jossa osa on kotimaista. Sekoitussuhde voi vaihdella.

– Suomessa ei viljellä tarpeeksi ruista, Koski sanoo.

Kosken mukaan kuluttajat kysyvät joka sesonki mämmin raaka-aineista, vaikka ruispula onkin jo hyvin tiedossa.

Rukiista pulaa ensi talvenakin

Rukiista on pulaa myös ensi talvena ja keväänä, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus kolmisen viikkoa sitten. Tämä johtuu siitä, että sateisen syksyn takia ruista kylvettiin poikkeuksellisen vähän. Kevätruista kylvettäneen hieman, mutta silti ruissato on jäämässä puoleen 100 miljoonan kilon tarpeesta.

Kymppi-Maukkaat Oy:n toimitusjohtaja ei kerro, kuinka paljon suomalaiset syövät mämmiä vuodessa. Yhtiö valmistaa Kymppi-mämmiä.

– Sanotaanko niin, että meillä olisi kapasiteettia tuottaa mämmiä paljon enemmän kuin Suomessa tänä päivänä syödään, Koski muotoilee.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat