Mainos

Suomalainen liikuntasovellus on supersuosittu – haastaa Nikenkin

Suomessa on syntymässä merkittäviä avauksia mobiilisovellusten saralla.

Yksi innovatiivinen esimerkki suomalaisesta sovellusosaamisesta on ProtoGeo-yhtiön Moves-sovellus, jonka avulla käyttäjät voivat seurata iPhonen avulla päivittäistä liikkumistaan. Lisälaitteita ei tarvita: käyttäjän täytyy vain kuljettaa iPhonea mukanaan, ja sovellus laskee ja tulkitsee automaattisesti taustalla käyttäjän aktiviteetteja.

Movesin käyttöliittymä on yksinkertaisen tyylikäs ja sen kautta pystyy nopeasti tarkistamaan, onko päivän aikana tullut liikuttua riittävästi.

Moves kykenee tunnistamaan puhelimen liiketunnistimien ja paikannustietojen avulla käyttäjänsä päivittäistä liikkumista: kävelyä, pyöräilyä ja juoksua. Sovellus tunnistaa kaiken moottorikulkuneuvolla tapahtuvan liikkumisen "transport"-kategoriaksi. Yhtiö aikoo kehittää myös muiden liikuntalajien tunnistusta.

Movesin voi ladata itselleen ilmaiseksi ja sovellus kertoo käyttäjälleen, miten paljon hän liikkuu. Sovellus näyttää kuljetut reitit kartalla ja auttaa samalla tavallisia ihmisiä kiinnittämään paremmin huomiota päivittäiseen liikkumiseen ja terveyteensä.

Ilmainen sovellus kerännyt jo 750 000 latausta

ProtoGeon takaa löytyvät Sampo Karjalainen ja Aapo Kyrölä, jotka ovat molemmat Habbo Hotellin perustajia.

Karjalainen kertoo MTV3 Uutisille, että viime kuussa julkistettua Moves-sovellusta on ladattu jo yli 750 000 kertaa. Pääosa käyttäjistä on Yhdysvalloissa.

Mutta mistä idea Moves-sovelluksen kehittämiseen sai oikein alkunsa?

– Moves sai alkunsa, kun Aapo ja minä keskustelimme, miten voisi motivoida ihmisiä - tai tarkemmin ottaen Aapoa - liikkumaan enemmän. Pohdimme erilaisia pelillisiä keinoja liikkumisen motivoimiseksi, ja teimme niiden pohjalta prototyypin. Sitä testatessamme, opimme miten erilaiset ihmiset suhtautuvat liikuntaan ja mitkä ovat ongelmia vähän liikkuville. Löysimme myös kiinnostavan teknisen mahdollisuuden seurata liikuntaa jatkuvasti puhelimella, kertoo Karjalainen.

ProteGeossa työskentelee tällä hetkellä kahdeksan henkilöä.

Kilpailuvalttina vaivattomuus

Karjalainen kertoo, että Moves on suunniteltu ensisijaisesti sellaisille ihmisille, jotka eivät koe itseään aktiiviliikkujiksi tai urheilijoiksi. Karjalainen kuvailee, että Moves tekee päivittäisen liikunnan näkyväksi ja se soveltuu hyvin arkiliikunnan, kuten kävelyn ja pyöräilyn, seuraamiseen.

Hänen mielestään kilpailijoihin verrattuna Movesin valttina on sen vaivattomuus.

– Sovellusta ei tarvitse muistaa erikseen käynnistää tai pysäyttää, vaan se toimii jatkuvasti puhelimessa.

Karjalainen huomauttaa, että esimerkiksi Yhdysvalloissa laitteet kuten Nike Fuelband tai Fitbit tekevät samantyyppistä jatkuvaa liikunnan seurantaa, mutta silloin käyttäjän pitää ostaa itselleen jälleen yksi uusi laite, muistaa ladata se ja kantaa sitä mukana. Movesin tapauksessa mukana kuljetetaan vain älypuhelinta, mikä muutenkin yleensä liikkuu käyttäjänsä mukana kaikkialla.

Karjalaisen mukaan käyttäjiltä tullut palaute on ollut enimmäkseen positiivista. Haasteita kuitenkin löytyy sovelluksen jatkokehittämistä ajatellen. Yksi haasteista liittyy puhelimen akunkäytön vähentämiseen. Karjalaisen mukaan tämän eteen on jo tehty paljon työtä, ja kehitystyö tulee jatkumaan edelleen.

ProtoGeolla on jo valmiina suunnitelmia Movesin jatkokehittämistä varten.

– Seuraavaksi teemme sovellukseen mahdollisuuden selata aktiivisuutta päivien ja viikkojen yli. Alamme myös tehdä ohjelmointirajapintaa, jonka avulla käyttäjä voi halutessaan yhdistää omaa liikuntatietoaan muiden palveluiden tietoihin.

ProtoGeon suunnitelmissa on kehittää Movesista myös versiot Android-laitteille ja mahdollisesti Windows Phonelle. Tarkkoja aikatauluja ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.