Mainos

Suomalainen lentäjä Janne auttaa katastrofin keskellä olevia haitilaisia – "Apua tarvitaan paljon"

3:23

Karibialla sijaitsevassa Haitissa on viimeisen 20 vuoden aikana kuollut enemmän ihmisiä luonnonkatastrofeissa kuin missään muualla maailmassa, kertoo YK.

Haiti on ilmoittanut liki 230 000 luonnonkatastrofeihin liittyvästä kuolemasta vuosina 1996 – 2015. Tämä on kuudennes kaikista ajanjakson luonnonkatastrofikuolemista.

YK:n mukaan valtaosa katastrofeissa henkensä menettäneistä asui köyhissä maissa, ja tämä on osoitus syvästä epätasa-arvosta rikkaiden ja köyhien maiden asukkaiden välillä. 

Suomalainen työntekijä kaipaa Suomenkin heräävän auttamaan. 

– Haitissa humanitaarisen avun tarpeessa on 1,4 miljoonaa ihmistä kaiken kaikkiaan. Ei ole vettä, ei ruokaa, ei suojaa. Apua tarvittaisiin todella paljon ja toivon, että Suomi heräisi auttamaan. Toivoisin, että myös valtio voisi tehdä sellaisen hyvän tahdon eleen, että auttaisimme Haitia. Että me Suomessakin välitämme heistä, kertoo MAF Suomi lähetyslentäjien toiminnanjohtaja Janne Ropponen

Ropponen vetoaa valtion lisäksi yksityisiin lahjoittajiin.

– Pienelläkin lahjoituksella saadaan paljon aikaan, vakuuttaa toiminnanjohtaja.

2:32

Yli 300 000 lasta tarvitsee kiireistä hätäapua

Haitin länsi- ja eteläosissa on nyt YK:n mukaan 750 000 ihmistä, jotka tarvitsevat välitöntä hätäapua. Heistä yli 300 000 on lapsia.

Ropponen on huolissaan Haitin riittämättömästä kansainvälisestä huomiosta, mutta muistuttaa, että avustustoimintaa on ympäri maapallon.

– MAF:illa on 130 lentokonetta kehitysmaissa, noin 30 maassa. Lennämme jopa 80 000 lentoa vuosittain. Nepalissa olemme olleet auttamassa maanjäristyksen uhreja. Nyt olemme Haitissa ja olimme auttamassa myös Port-au-Princen maanjäristyksessä. Meillä on operaatio myöskin muun muassa Liberiassa ja Etelä-Sudanissa, Ropponen luettelee.

"Upeaa olla mukana"

Ropponen itse lensi seitsemän vuotta MAF:n avustuskoneita, jonka jälkeen siirtyi liikennelentäjäksi Suomeen. Hän on kuitenkin ollut tavalla tai toisella avustustyöntekijänä suurimman osan elämästään. 

– Se, että pystyy kommunikoimaan lähimmäisenrakkautta toiselle ihmiselle ja tietää, että vaikutus on hyvä, niin tottakai on upeaa olla mukana, hehkuttaa Ropponen. 

Haitissa Suomen MAF osallistuu operaatioon tukemalla MAF:n paikallista kolmea konetta avun kohdentamisessa. Koneet pystyvät kuljettamaan kerralla 500 – 1000 kiloa hätäapua. 

Videolla Ropponen kertoo unohtumattomista kokemuksistaan avustuslentäjänä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja