Mainos

Suomalainen korpihevi kiilasi listoille

Suomalaista kevyen musiikin bisnestä on viime ajat hallinnut englanniksi laulettu teknopop tai räp. Nyt listojen kärkeen on kiilannut tyystin toisentyylinen musiikki, suomenkielinen synkkä rock, joka kokoaa yleisöä nuorista keski-ikäisiin. Tarinoiden takana on 38-vuotias entinen erityisopettaja Timo Rautiainen. Hän kutsuu laulujaan hätähuudoksi katoavan suomalaisuuden puolesta.

Näissä lauluissa äidit kulkevat jalat savessa pelloilla ja miehet sietävät kipua, vaan eivät häpeää. Mies laulujen takana ei silti ole mikään perunakuopasta noussut jurmottaja - pikemminkin toisin.

- Oman lapsuuden kohalta sanosin, että oon viettänyt hyvin turvallista lapsuutta kaiken kaikkiaan. Mut kyl mä oon luonteeltani semmonen, että minuun vaikuttaa muitten ihmisten tarinat ja kohtalot, Trio Niskalaukauksen laulaja-säveltäjä Timo Rautiainen (kuvassa toinen oikealta) sanoo.

Yhtyeen kalmainen nimi Trio Niskalaukaus on tarkoitettu pysäyttämään yhtä paljon kuin laulut, sanoo Rautiainen. Ensilevyllä laulettiin luonnon tuhosta, nimeä ei ole edes harkittu vaihtaa, varsinkaan nyt, kun maaliskuussa ilmestynyt kolmas kiekko myi heti kultaa ja nousi listaykköseksi.

Kansanlaulumaiset melodiat kantavat rankkoja tarinoita, jotka tarjoillaan ilman kompromisseja, silti yleisöskaala on keikoilla tukanheiluttajia laajempi.

Synkkyys on rockissa aina tyylikeinokin - mutta kun kolmen lapsen isä jättää erityisopettajan työnsä ja lähtee rockmuusikoksi kypsällä iällä, pitää löytää muitakin syitä.

- Tämä on hätähuuto kansallisen identiteetin puolesta. En missään nimessä ole isänmaallinen ihminen, vaan olen suomalainen ihminen. Jotenkin tässäkin maailmantilanteessa pitäis ne juuret pitää mielessä ja arvostaa sitä mistä tulee. Koska silloinhan sitä hyvällä itsetunnolla pärjää tuolla maailmallakin paremmin, eikä sillä parmankinkulla lyödä heti päähän. Tai ainakin sitä voi sillä suolakinkulla kalauttaa takasin, Rautiainen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.