Mainos

Suomalainen Kfor-pataljoonan turvaa Kosovon kouluja

Suomalaisen Kfor-pataljoonan ensimmäinen tehtävä Kosovossa Pristinan eteläpuoleisella alueella on huomenna alkavien koulujen toiminnan turvaaminen yhdessä Etyjin kanssa, kertoi pataljoonan operaatiopäällikkö majuri Petri Mattila tänään.

Iltapäivällä Lipljanissa vielä odoteltiin viimeistä varmistusta albaani- ja serbiosapuolilta siitä, hyväksyvätkö he sekakoulut, joissa kuitenkin tunnit pidettäisiin erikseen albaaneille ja serbeille. Mattila kertoi toivovansa kovasti, että kouluopetus kaikilla asteilla saadaan rauhallisesti aloitettua, jotta serbit ja albaanit voivat aloittaa rauhallisen yhteiselämän muillakin elämän aloilla. Suomalaisten asettuminen brittien heille luovuttamalle sektorille on Mattilan mukaan sujunut rauhallisesti ja oikein hyvin.

-Leirillä käy kova vilske, kun rakennamme rakennuksia talvea varten. Tällä hetkellä majoitumme teltoissa. Saunojakin on valmistunut jo muutama. Tärkein osa työstämme on kuitenkin luonnollisesti turvallisuuden ylläpitäminen - vartioimme päivin ja öin, kertoo Mattila.

Tämä päivä oli suomalaispataljoonalle toinen työpäivä. Britit luovuttivat sektorin heille sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Vahdinvaihto sujui mutkattomasti. Jonkin verran jännitettiin etukäteen eilistä suomalaisjoukon "ensiesiintymistä", toripäivänä, Lipljanissa. Torille saapui noin 3000 ihmistä ja päivä sujui mukavasti ilman välikohtauksia, kertoi Mattila.

Suomalaisten vastuualueella asuu noin 75 000 asukasta, joista suurin osa on albaaneja, loput ovat serbejä ja romaneja sekä yhdessä kylässä asuu lisäksi kroaatteja. Lipljanin kaupungissa on yhtä paljon albaaneja ja serbejä.

Hyvät suhteet UCK:hon

Mattila kertoi, että suomalaisen pataljoonan johto tapaa viikottain paikallista UCK:n johtoa ja että suhteet ovat avoimet. Kenties haasteellisempi työ kuin koulukiista pataljoonalle on saada UCK:n aseidenriisunta onnistumaan hyvin. UCK:n on määrä luovuttaa aseet syyskuun 19:nteen päivään mennessä.

Mattilan mukaan YK:n ja UCK:n johdon välillä on eriäviä näkemyksiä UCK:n roolista tulevaisuudessa. UCK haluaa puolustuksellisesti vahvemman roolin kuin mitä YK olisi halukas järjestölle sallimaan. UCK haluaa järjestäytyä kansalliskaartin tyyppiseksi pelastusjärjestöksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.