Mainos

Suomalainen käyttää jouluun 630 euroa

Suomalaiset laittavat rahaa jouluun ruotsalaisia enemmän mutta huomattavasti vähemmän kuin norjalaiset. Muissa Pohjoismaissa elämyslahjat ovat uusin lahjatrendi.

Suomalainen käyttää jouluun 630 euroa, josta reilu puolet menee joululahjoihin. Loput käytetään muihin joulun hankintoihin, kuten ruokaan, koristeisiin ja vaatteisiin.

Tiedot ilmenevät Nordean tutkimuksesta, jossa haastateltiin noin tuhatta yli 16-vuotiasta kussakin Pohjoismaassa viime kuun lopussa.

Eniten jouluun käyttävät rahaa pohjoissuomalaiset, joiden joulubudjetti on noin 720 euroa. Lahjoihin Pohjois-Suomessa käytetään yli 70 euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Myös muiden Pohjoismaiden pohjoisosissa joululahjoihin käytetään nyt enemmän rahaa kuin muualla maassa.

- Tälle ei löydy järkevää selitystä, ihmettelee tutkimustulosta kuluttajaekonomisti Tarja Svartström Nordeasta.

Naiset ostavat lahjoja enemmän kuin miehet

Joulun aikaan kukkaron nyörit aukeavat myös muiden auttamiseksi. Joka neljäs suomalainen lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen.

Suomalaiset laittavat jouluun rahaa ruotsalaisia enemmän mutta selvästi vähemmän kuin norjalaiset. Norjalainen panostaa jouluun yli tuhannen euron verran, ruotsalaisille joulu maksaa tänä vuonna 590 euroa.

Muissa Pohjoismaissa jouluna annetaan yhä enemmän elämyslahjoja, kuten konsertti- ja teatterilippuja sekä kylpylähoitoja. Suomessa tämä kehitys polkee ainakin toistaiseksi paikallaan.

- Suomessa joka viides antaa elämyksiä lahjaksi, mutta viime vuodesta näiden osuus ei ole lisääntynyt. Muissa Pohjoismaissa trendi on selkeästi se, että elämyslahjoja annetaan yhä enemmän. Uskoisin, että näin on jatkossa Suomessakin, koska mehän olemme kaikki kyllästettyjä tavaroilla, huomauttaa Svartström.

Ekonomistin mielestä jouluun ei kuluteta yleisesti liikaa rahaa, mutta joillekin juhla on turhan kallis.

- Joka viides ilmoittaa joulun jälkeen olevansa tiukoilla eli on selviä vaikeuksia selviytyä raha-asioista. Suosittelisin kyllä, että ainakin joku katto asetettaisiin sille, että miten paljon jouluna voi rahaa käyttää, Svartström neuvoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.