Suomalainen johtaja on yksinäinen

Suomalaisyritysten johtajista jopa 81 prosenttia kokee roolinsa yksinäiseksi. Yksinäisyyden taustalla saattaa olla puhumattomuus, sillä yli puolet suomalaisista johtajista kokee johtajuuden ongelmista keskustelemisen vaikeaksi. Yksinäisimpiä ovat paikallisyrityksiä johtavat naiset.

Tänään julkistettava kansainvälinen tutkimus paljastaa, että suomalainen johtaja kokee roolinsa yksinäiseksi. Paikallisesti toimivien suomalaisyritysten johtajista jopa 81 prosenttia kokee roolinsa yksinäiseksi.

Johtamisen ja henkilöstöratkaisujen asiantuntijayritys MPS:n tekemän Suunta 2008 -tutkimuksen mukaan suomalaiset johtajat kokevat johtajan roolin yksinäisimpänä verrattuna ruotsalaisiin, norjalaisiin ja virolaisiin kollegoihinsa. Tilanne on todennäköisesti kuitenkin tasoittumassa, sillä nuoremmat ikäluokat eivät koe johtajan roolia yhtä yksinäisenä kuin vanhemmat.

Väsyneimmät johtajat ovat myös yksinäisimpiä

Tutkimuksen mukaan väsyneimmiksi itsensä kokevat johtajat ovat kaikkein yksinäisimpiä. Yksinäiset johtajat myös vaativat itseltään ja alaisiltaan enemmän kuin ne, jotka eivät koe johtajan roolia yhtä yksinäiseksi.

Yli puolet suomalaisista johtajista (58 %) kokee avoimen keskustelun johtajuuden ongelmista vaikeaksi. Kemiran pääjohtaja Lasse Kurkilahti uskoo, että juuri tästä on yksinäisyydessäkin kyse.

- Uskon, että kaikki on kiinni siitä, millaisen keskustelukulttuurin johtaja pystyy luomaan yhteisöönsä. Jos atmosfääri on avoin ja toimitusjohtajalla on hyvä yhteys myös hallitukseen, yhteistyö toimii. Kun yhteisymmärrys asioista on saavutettu, niin ei siinä enää kukaan tunne itseään yksinäiseksi, Kurkilahti kommentoi.

- On ollut aikoja, jolloin olen itsekin tuntenut itseni yksinäiseksi, mutta en enää. Siksi en ymmärrä, miksi vanhemmat johtajat tuntevat tutkimuksen mukaan itsensä yksinäisemmiksi. Oma kokemukseni on päinvastainen, hän lisää.

Paikallisyrityksiä johtavat naiset ovat yksinäisimpiä

Paikallisesti toimivien yritysten johtajat ovat kollegoiden puuttuessa selvästi kansallisesti ja kansainvälisesti toimivien yritysten johtajia yksinäisempiä. Myös johtavissa asemissa olevat naiset kokevat johtajan roolin vähän miehiä yksinäisempänä.

Hyvin toimiviin johtoryhmiin kuuluvat eivät koe pomon roolia yhtä yksinäiseksi ja heidän on myös helpompaa puhua johtamisen ongelmista kuin johtoryhmiin kuulumattomien. Yksinäisimmäksi roolinsa kokeville naisille johtajuuden ongelmista puhuminen on miehiä vaikeampaa.

Koulutustaustakin vaikuttaa siihen, kuinka yksinäiseksi johtajat roolinsa kokevat. Humanistit, yhteiskuntatieteilijät ja juristit ovat kaikkein yksinäisimpiä.

Viisaimmat päätökset tehdään yhteistyössä

Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Satu Huber arvelee, että johtajien yksinäisyyden kokemuksessa voi olla kysymys itsetuntemuksen puutteesta: - Jos ei tunne omia heikkouksiaan ja vahvuuksiaan, voi olla vaikea koota sellaista johtoryhmää, jonka osaaminen täydentäisi parhaalla mahdollisella tavalla omaa osaamista, Huber sanoo.

Huber ei ota kantaa iän tai sukupuolen vaikutuksiin, mutta uskoo, että tulevaisuuden johtajalla tulee olla yhä enemmän yhteistyövalmiuksia. - Viisaimpien päätöksien tekemiseksi olisi tärkeää toimia yhä enemmän yhteistyössä, hän toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat