Mainos

Suomalainen design ei pärjää vanhoilla eväillä

Suomalaisen huonekaluteollisuuden toimialaraportit paljastavat karun totuuden - lasku alkoi jo ennen lamaa, vuonna 2007.

- Se on aika hurja käyrä, joka tuntuisi liittyvän isompaan rakennekuvioon, sanoo teollinen muotoilija Hannu Kähönen.

- Rakentaminen ja huonekaluteollisuushan menevät käsi kädessä.

Huomenta Suomessa vieraillut Kähönen uskoo myös halpatuonnin korvanneen suomalaista huonekaluteollisuutta. Laadukkaan, kotimaisen huonekalun valmistaminen onkin vaikea kilpailla ulkomailla tehdyn, edullisemman vaihtoehdon kanssa.

- Tätä kuvioita pohditaan varmasti yhdessä jos toisessakin firmassa. Olen kuitenkin optimistinen, sillä meillä on hyvä tausta ja maine maailmalla. Meillä on myös hyviä brändituotteita, mutta nyt pitäisi miettiä koko pakka uudelleen, Kähönen sanoo.

Kiina ei enää vain halpatuotantomaa

Kähösen mukaan suunnitteluun täytyy panostaa entistä enemmän. Samalla pitää kuitenkin muistaa miettiä kustannukset myös loppukäyttäjän kannalta.

- Maailmalla on kilpailu koventunut sellaiseksi, että vanhoilla eväillä ei enää pärjätä. Esimerkiksi Kiina ei ole enää vain halpa valmistusmaa, vaan siellä on valtava panostus muotoilukoulutukseen. Tämän tulos näkyy muutamien vuosien kuluttua.

- Suomessa ei varmaankaan tehdä tulevaisuudessakaan huonekaluja massoille ainakaan näillä näkymin, vaan täällä voidaan tehdä yksilöllisempiä tuotteita. Myös palveluiden mukaan ottaminen tuotesuunnitteluun on tärkeää. Huonekaluteollisuus on myös imagoteollisuutta.

Vielä on Suomellakin toivoa

Esimerkiksi suomalaisen muotoilun vienti on takkuillut, ja nuorille muotoilijalahjakkuuksille tuotteiden vienti maailmalle voi osoittautua hyvinkin vaikeaksi. Suomalaisen huonekalusuunnittelun legenda Yrjö Kukkapuro kuitenkin uskoo hiljaisen kauden jälkeen Suomesta löytyvän vielä paukkuja muotoilun mahtimaaksi.

Samoilla linjoilla on teollinen muotoilija Hannu Kähönen.

- Suunnitteluun panostamalla meillä on edelleen mahdollisuuksia.

Parhaillaan käynnissä olevilla Habitare-messuilla on erityiskohteena suomalainen puu ja design. Myös ekologisuus on tärkeä arvo.

- Puu on aivan loistava materiaali. Puut ja metsät ovat liian lähellä, jotta osaisimme arvostaa sitä tarpeeksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.